Liever kraanwater dan schoonmaakspray

Noorse onderzoekers waarschuwen voor het gebruik van schoonmaaksprays. Bij jarenlang frequent gebruik zijn ze net zo schadelijk voor je longen als sigaretten, zeggen ze. Hun advies: een doekje met water poetst schoon genoeg.

Spuitflacons voor het schoonmaken van je huis zijn erg populair. In supermarkten dijt het schap met badkamerspray, keukenspray, glasspray en kalkspray alsmaar uit. Dat is niet voor niks, want sprays zijn erg handig in het gebruik. Ook worden ze aangeprezen als extra hygiënisch. Je gebruikt immers schoonmaakmiddel dat fris uit de fles komt, in plaats van een oud sopje waar je net je vieze doek in hebt uitgespoeld.

Longproblemen

Toch blijkt hygiënisch zo schoon niet. Onderzoekers van de Universiteit van Bergen volgden 20 jaar lang een groep van 6000 mensen. Ze ontdekten dat vrouwen die door de jaren heen frequent schoonmaaksprays hadden gebruikt opvallend vaak longproblemen hadden. De impact van de schoonmaakmiddelen zou te vergelijken zijn met het roken van 20 sigaretten op een dag, gedurende 10 tot 20 jaar.

De schoonmaakmiddelen uit een sprayflacon vernevelen, waardoor de kans groot is dat je er wat van inademt. De onderzoekers vermoeden dat chemicaliën uit de schoonmaaksprays de slijmvliezen irriteren en op de lange termijn in de longen schade aanrichten. ‘Als je bedenkt dat je kleine deeltjes reinigingsmiddel inademt die bedoeld zijn om een vloer schoon te maken en niet je longen, dan verbaast het niet echt’, zegt onderzoeksleider Øistein Svanes.

De oplossing is volgens de onderzoekers eenvoudig: vervang de sprayflacons door een ouderwets emmertje sop. Of beter nog, maak schoon met microvezeldoeken en gewoon water. ‘Chemicaliën heb je doorgaans helemaal niet nodig’, zegt Svanes ‘Bij de meeste boenklusjes volstaat een microvezeldoek met alleen water.’

Bron: Independent

Genoeg dossier simpel schoonSlimme schoonmaak tips vind je in het Genoeg-dossier Schoon met soda en citoen