Wild fruit jagen


HANDIG

Wild fruit jagen

 

Augustus is de tijd om rond te kijken in je woonplaats en op zoek te gaan naar ‘wild fruit’. Bespaar zo 100 euro (afhankelijk van de buit).

In elk dorp en ook in de stad zijn bomen met eetbaar fruit te vinden. Of het nu kleine rode appeltjes, gele of groene appels, peren, pruimpjes, bessen of ander klein grut betreft: je moet eerst als een detective gaan speuren. Dat is eigenlijk een proces van jaren. Zelf heb ik, wandelend met de hond, talloze boompjes gespot. En elk jaar komen er nog ontdekkingen bij.

QUOTE

Wat helpt bij het zoeken?

  • Kijk naar de grond. Bij elke fruitboom vallen ook in een vroeg stadium exemplaren uit de boom. Zie je op de grond een vruchtje, kijk dan in de hele omgeving omhoog.
vogels_onder_pruimenboom
  • Let op vogels in en onder de bomen. Zitten er tien dikke kraaien in en onder een boom, dan is dat vaak niet voor niets. Op bijgaand plaatje zie je veel vogels. Kom je dichterbij, en kijk je omhoog, dan zie je waarom.
  • Hoe weet je of ze niet giftig zijn? Kleine pruimpjes hebben voor zover ik weet geen giftige variant. Zoek iemand die er meer van af weet. Zelf nam ik bij de pruimpjes gewoon een testhapje, waarna er schalen vol geraapt en geplukt konden worden. Het blijft natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid.
  • Soms zie je kleine of echte grote pruimen of ander fruit aan een boom in een tuin. Ligt het fruit onder de boom te rotten, dan is duidelijk dat de bewoners er niets mee doen. Zelf heb ik in zo’n situatie en na enig moed verzamelen wel aangebeld en gevraagd of het fruit geraapt mag, in ruil voor wat jam of siroop. Dat is eigenlijk altijd goed verlopen.
  • Wat doe je met wild fruit? Snij bij exemplaren met een plekje het minder goede er af. Maak een fruitsalade met de goede stukjes en fruit dat nog in huis is. Dezelfde dag opeten.
oogst_combinatie


Recept pruimensiroop
Kleine pruimpjes zijn geschikt om er siroop van te maken. Verzamel wat potten (met klik-klakdeksel), flessen met schroefdop en/of beugelflessen en maak die brandschoon met wat soda (naspoelen met kokend water). Was de pruimpjes, doe ze in een grote pan met een beetje water en laat het geheel kort koken. Stamp alles fijn met de stamper. Roer de massa met velletjes en pitten door de zeef. Vang het dikke sap op in een pan met maatverdeling. Voeg suiker toe, een kilo suiker per liter vruchtensap/puree. Nog even opkoken om de suiker goed op te lossen. Je hebt nu prachtige siroop die je in de schone flessen wel even kunt bewaren.


Recept pruimenjam
Grotere pruimen zijn meer geschikt voor jam. Halveer ze en haal de pitten eruit. Ook deze massa kort koken en blenderen met de staafmixer. Voor jam kunnen de velletjes erin blijven. Deze massa is veel dikker. Voeg suiker toe, ook een kilo per liter. In plaats van gewone suiker kun je een kilo geleisuiker gebruiken. Is wel duurder, maar de jam wordt er steviger mee.
Tip: voor een pittige smaak kun je wat kruidnagelpoeder en kaneel toevoegen.

Tekst en foto’s: Marieke Henselmans