Zelf je fietsband plakken


HANDIG

Zelf je fietsband plakken


Plak zelf je fietsband en verdien 300 euro in 10 jaar…

 

Wat bespaar je?
Bij de fietsenmaker zou het plakken niet meer dan een tientje moeten kosten. Bij ons wordt het op één of andere manier altijd duurder. De binnenband wordt ongevraagd vervangen, of de buitenband, of beide. Je bent toch snel 15 tot 20 euro kwijt. Wie handiger wordt kan ook andere reparaties aan de fiets sneller zelf uitvoeren.

Hoe plak je een band?
Nodig: een bandenplaksetje, een ‘lekverklikker’ en/of een teiltje water.

Zet de fiets op zijn kop en draai het ventiel en het velgringetje van de lekke band los.

Steek een bandenlichter (op zo’n 15 cm van het ventiel) tussen buitenband en velg en haak de bandenlichter vast achter een wielspaak, om de buitenband los te krijgen. Doe nog een bandenlichter naast de eerste en trek deze voorzichtig langs de velg opzij onder de band langs. Zo komt de buitenband los van de velg. Duw vervolgens het ventiel naar binnen door de velg heen, en trek de binnenband naar buiten.

Doe het ventiel terug op de band en pomp de band op. Luister eerst of je het lek kunt horen. Er zijn kleine ‘lekverklikkers’ te koop, die een luchtstroom zichtbaar maken. Kun je het lek niet vinden, doe de band dan onder water in het teiltje. Begin met het lek zoeken bij het ventiel en zoek zo de gehele band af.

Heb je het lek gevonden, zet er dan een kring om (een natte band eerst droog maken). Laat de band leeglopen en maak de plek rond het lek ruw met een schuurpapiertje.

Zoek of knip een plakkertje op maat. Haal de folie dat achter op het plakkertje zit weg, en smeer dit plakkertje én de plek rond het lek dun in met solutie en laat dit 1 minuut drogen. Plak de plakker op de band en duw deze enkele seconden stevig vast. Pomp de band op om te controleren of het lek gedicht is. Neem even pauze. Controleer voordat je de band weer terug gaat plaatsen, eerst weer met een beetje water of het lek nu dicht is. Doe de binnenband terug.

Leg de buitenband met de hand weer om de velg, te beginnen bij het ventiel en beide kanten opwerken. Het laatste stukje dat moeilijk terug gaat niet met een bandenlichter proberen terug te duwen. Dát leerde ik op de fietsenmakerscursus: rek de band als het ware uit met je handen, van het ventiel af, tot hij vanzelf in de velg springt. Bekijk hier een bandenplak-filmpje.

Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans