Zelf maken: zachte brandnetelkaas

Schermafbeelding 2015-03-24 om 22.50.04Als in het voorjaar de brandnetels jong blad krijgen, gaat Annemiek van Deursen naar de bosrand om brandneteltoppen te plukken. Ze maakt er zachte kruidenkaas van. Het recept staat in haar nieuwste boek ‘Eten uit de eerlijke moestuin‘. Handschoenen aan en plukken maar! Hieronder vind je het recept.

Nodig:
• 250 ml biologische of Griekse yoghurt
• verse kruiden (bieslook, tijm, daslook)
• mosterd
• een handje brandneteltoppen

Zet een koffiefilterhouder op een beker en doe er een filterzakje in. Schep de yoghurt erin en laat hem staan tot je een dikke massa hebt. Doe de yoghurt in een kom.

Maak de verse kruiden zeer fijn en roer ze door de yoghurt. Breng op smaak met peper, zout en een halve theelepel mosterd. Zet de kom een dagdeel in de koelkast om de smaken in te laten trekken.

Kook de brandneteltopjes 2 minuut in kokend water. Laat ze uitlekken en afkoelen in een zeefje. Snijd de brandnetels fijn en schep ze door de zachte kaas.

Dit recept komt uit Eten uit de eerlijke moestuin van Annemiek van Deursen. Het boek verscheen in 2015 in de Genoegreeks.