Doe de Vegan challenge of de even geen vlees-week

vegan challengeSteeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten. Flexitariërs eten niet elke dag vlees, vegetariërs eten elke dag geen vlees en veganisten laten daarnaast ook de zuivel staan. Met name die laatste groep groeit explosief. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme telde Nederland 16.000 veganisten in 1996 en zijn dat er nu ruim 100.000.

Minder of geen vlees eten biedt gezondheidsvoordelen. Veel vlees eten is ongezond vanwege slecht vet, te veel eiwitten en te weinig voedingsvezels. Maar dierlijke producten zijn ook rijk aan vitamine B12. Daar genoeg van binnenkrijgen voorkomt bloedarmoede en schade aan het zenuwstelsel. Als voeding zuivelproducten en eieren bevat, ontstaat een tekort aan vitamine B12 niet snel. Strenge vegetariërs, veganisten en mensen met een aandoening aan het maagdarmkanaal moeten daar wel voor oppassen. Bevat de dagelijkse voeding geen dierlijke producten, dan is het slikken van Vitamine B12 supplementen aan te raden.

Genoeg-columniste Milouska Meulens, zelf veganist, maakte een interessante documentaire over haar keuze voor deze manier van eten: ‘Boter, kaas noch eieren’.

Voordelen

Ook het milieu vaart wel bij minder vleesconsumptie. Wereldwijd is de veeteeltsector verantwoordelijk voor 18 procent van de broeikasgassen. En een vleesloze maaltijd biedt ook kansen voor een voordeliger menu. Zeker als je bijvoorbeeld kiest voor een zelfbereide volwaardige maaltijd.

Vegan uitdaging

Ben je nieuwsgierig naar de voordelen van een dieet met minder of geen vlees? Probeer het eens uit. Doe bijvoorbeeld de Vegan Challenge. Schrijf je in en je ontvangt tijdens de uitdaging van een maand dagelijkse nieuwsbrieven met veganistische recepten. Via social media en een blog krijg je steun bij je uitdaging om het vol te houden.

Even geen vlees-week

Een minder heftige uitdaging is de Even-geen vleesweek. Je krijgt gedurende deze vlees-vrije week elke dag een mail met een gratis recept en daarnaast tips en inspiratie. Schrijf je hier in voor de komende editie van 22 tot en met 28 oktober.