Gevulde uien


HANDIG – Keuken

Gevulde uien

 

We komen om in de uien uit de moestuin dus wordt er van alles van ui gemaakt. Gevulde uien is een aanrader… Een lekker recept met aardappel en spekjes. Geglaceerde worteltjes en rabarber maken het menu af.

 

Een lekker recept met aardappel en spekjes.

4 flinke gewone uien
1 rode ui
4 tenen knoflook
bakje gerookte spekjes
olijfolie
4 kleine of 2 grote aardappels

Puree
Schil of schrap de aardappels snijd in kleine stukken en zet op met een bodempje water met iets zout. Gaar koken, eventueel afgieten en een puree maken met ietsje boter, nootmuskaat en melk of kookvocht.

uien_in_ovenschaalUien
Ondertussen de uien schillen en aan de bovenkant een schijfje (kapje) afsnijden. Kook de uien in een pan water vanaf het kookpunt 12 minuten op klein gas totdat ze beetgaar zijn. Uit laten lekken en iets afkoelen.

Met een scherp mesje de uien uithollen tot de twee of drie buitenste ringen. Doe de uitgeholde uien in een ovenschaal die met olijfolie is ingevet.

vullingVullen
Hak de verwijderde binnenste ringen fijn en bak ze in olie met de knoflook en de rode, gesnipperde ui lichtbruin. Voeg de aardappelpuree en peper en zout toe en roer alles door elkaar.

Vul de uien met dit mengsel. Eindig met een laagje gebakken gerookte spekjes bovenop. Schep eventuele overgebleven puree rond de uien op de bakplaat.

uien_vullenAfdekken met aluminiumfolie en in 30 minuten afbakken in de oven op 200 graden. De folie verwijderen en nog tien minuten in de oven laten bruinen.

Tip 1: geglaceerde worteltjes

Bij dit gerecht passen geglaceerde worteltjes. Hiervoor rooide ik wat wortels uit de border en borstelde ze met water en de kokosborstel.

Wortels in stukjes snijden ter grootte van vingerkootjes en opzetten met weinig water en zout. Als ze beetgaar zijn afgieten. Een klontje boter en een schepje suiker toevoegen. Er kan wat fijngeknipte peterselie bij, maar het hoeft niet. Een kommetje rabarber maakt het menu af.

Tip 2: pompoenmarmelade

Wat yoghurt na met een schepje pompoenmarmelade, heeft hetzelfde effect als de dure Yacult-drankjes.

 

Annemiek van Deursen