Gratis heerlijke walnoten voor het oprapen

Een paar jaar geleden ontdekte ik in de zomer een boom in het plantsoen, nota bene in de straat waar we al twintig jaar wonen, met een soort groene keiharde eieren erin. Geen pruimen, vijgen, (geur)appels, kastanjes of peren. Maar wat dan wel? Walnoten! Nooit geweten dat die groeien met een dikke groene schil eromheen.

Ik hield de boom in de gaten en in oktober begonnen de groene vruchten open te barsten en de walnoten te laten vallen. De vruchten die dicht bleven zitten en niet naar beneden kwamen, hielpen we een handje met een hark.

Pas op voor vlekken walnoten_in_mandje

Als de groene schil niet vanzelf open barst, kun je hem proberen open te wrikken met een mesje. Het vocht dat uit de binnenkant van de groene schil komt, ruikt heerlijk naar natte aarde en herfst, maar is ook berucht om de vlekken die het kan veroorzaken. Als je de groene schillen losmaakt zonder handschoenen, geeft dat een henna-achtige, dagenlang blijvende verkleuring van de huid. Als je netjes op visite of naar een lezing wilt en je wilt ook aan de slag met walnoten, kun je de noten beter als laatste doen. Walnoten lenen zich daarom ook uitstekend voor het verven van wol.(zie ook: wol verven)

Noten drogen

walnoot_in_bast_websiteDe noten die pas uit de groene schil zijn, moeten drogen, bijvoorbeeld op een krant in de buurt van de verwarming. Daarna kun je ze de hele winter bewaren, en kraken wanneer het uitkomt. Walnoten in de dop kosten € 2,49 voor 400 gram, ofwel € 6,22 per kilo. Gepelde walnoten kosten € 1,19 voor 110 gram dus € 19,90 per kilo.

Tekst en beeld: Marieke Henselmans