Lekker bezuinigen: zelfgebakken speculaas

speculaas

Heb je al die eurootjes al geteld die je uitgaf aan speculaas? Bak zelf een heel regiment speculaasjes voor de prijs van een klein zakje uit de winkel. 250 gram amandelspeculaas kost in de winkel ca 2 euro, zelf bak je 750 gram speculaasjes voor hetzelfde geld.

Maar nog veel meer… Om bij de koffie de gezelligheid binnen te halen, om weg te geven en om altijd iets in de kast te hebben voor onverwacht bezoek.

    Nodig:

  • 175 gram margarine (of roomboter, wel wat duurder…)
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 350 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder (15 gram)
  • 2 eetlepels melk
  • 1 klein ei
  • snuf zout
  • 15 gram speculaaskruiden*
  • Zakje amandelschaafsel

NB: Voor mijn grote ovenplaat neem ik steevast dubbele hoeveelheden.

Zeef de bloem met het bakpoeder. Doe de helft van de bloem-met-bakpoeder en de overige ingrediënten in een grote kom. Houd het ei nog even apart. Snijd met twee messen de margarine in stukjes en kneed de ingrediënten doorelkaar. Voeg al knedende de rest van de bloem toe, eventueel nog iets meer totdat het deeg stevig genoeg is en van de handen loslaat.

Rol het deeg uit tot een grote lap en beleg daarmee een ovenplaat. Ik gebruik duurzame bakfolie voor de plaat (zie meer info over duurzame bakfolie). Je kunt ook bakpapier gebruiken of de plaat met boter insmeren. De lap deeg kan je in de vorm rollen tot hij past met de deegrol. Het ei in een kopje breken en klutsen. Het deeg met de hand ermee insmeren. Bestrooien met amandelschaafsel.

speculaas_in_vierkantjes_snijdenAfbakken op 175 graden in ongeveer 40 minuten. Elke oven is anders, dus uitproberen. Weet je ECHT niet of hij gaar is, snijd dan een hoekje van het baksel en controleer het voordat je de plaat er te vroeg uithaalt. Direct in vierkanten snijden als de speculaas nog warm is.

*Tip: Maak zelf speculaaskruiden

Recept: neem 2 delen kaneel, 1 deel geraspte nootmuskaat en 1/2 deel geraspte kruidnagel en roer dit door elkaar. Voe eventueel een snufje kardamompoeder toe, als je dat in huis hebt. (Maak niet te veel tegelijk en bewaar de rest in een goed afgesloten potje).

Tekst en foto’s: Annemiek van Deursen