Maak zelf een vegetarische schijf

Als je (een keer) geen vlees wilt eten, dan zijn de vegetarische schijven van de supermarkt een prima alternatief. Nog lekkerder – en veel goedkoper!- zijn de vegaburgers die je zelf maakt.


genoegtips_951Stap 1

Zet een handvol gewassen droge bonen, linzen of erwten een nacht in de week. Dit keer nam ik witte bonen en kikkererwten. Witte bonen en kidneybonen zijn ook een fijne combinatie. Kook de bonen gaar in het weekvocht, giet ze af en bewaar het kookvocht. Maak de gare bonen fijn met een blender of staafmixer.

genoegtips_949Stap 2

Meng een klein kopje van het opgevangen kookvocht met een gesnipperde ui, peper, zout, een handvol havermout wat bloem en een ei. Gebruik voor het mengen een houten lepel. Voeg de bonenpasta toe en eventueel nog wat havermout of bloem en kneed de substantie met je handen eventjes door. Misschien is de massa juist te dik en kan er wat kookvocht bij.

genoegtips_952

Stap 3

Bovenstaand recept is voor een basis-vegaburger. Nu kun je gaan variëren, met wat olijfolie erbij en kruiden als oregano en tijm worden het vegaburgers met een Frans tintje.

Ik deed er deze keer een fijn gesnipperde paprika bij. Oosterse kruiden kunnen ook goed, met een scheutje ketjap. Zoek je eigen smaak en probeer toevoegingen die je lekker lijken.

genoegtips_955Stap 4

Zet de kom met inhoud even in de koelkast om de substantieop te laten stijven. Kneed er na een uurtje ballen van en druk ze plat. Klop een ei los en haal de schijven er doorheen. Nog even door wat paneermeel en klaar zijn je vegetarische burgers. Maak een heel regiment vegaburgers en vries ze in…….

Vragen staat vrij! Stuur een e-mail naar Annemiek: a-vandeursen@home.nl