Netje uien voor een rol beschuit

voedselkastIn een Utrechts buurtcentrum staat sinds vorige week een wel heel bijzondere ruil-bibliotheek. Geen boeken staan erin, maar voedingsmiddelen. Teveel uien in huis? Misschien kun je ze ruilen tegen een rol beschuit. 

Initiatiefneemster is Fleur van IJperen, socioloog en een van de vrijwilligers bij het buurthuis. Ze hoopt dat er op meer plekken in Utrecht van dit soort kasten komen te staan. ‘Foodsharingkasten’ heten ze. Mensen kunnen er spullen in achterlaten en iets anders meenemen. In de eerste week is er al volop geruild en gedeeld. Niet alleen ingrediënten en kant-en-klaar producten als Cup-A-Soup, maar ook home made rabarbermoes. Al is dat laatste een uitzondering: voedselkasten zijn eigenlijk bedoeld voor houdbare producten.

De Utrechtse foodsharingkast is niet de enige in Nederland. De groene kast op de foto staat sinds december vorig jaar bij ‘De Kringloop’ in Tilburg. Anne Marie Verkade uit Tilburg en Eva van Dijk uit Amsterdam brachten het idee van de voedselkasten naar Nederland. Ze maakten een website voor Foodsharing en proberen zoveel mgelijk mensen warm te maken voor het idee van de voedselkasten. Met hun initiatief tegen de voedselverspiling wonnen ze vorig jaar de ASN Wereldprijs van 10.000 euro.