Plaatvlaai van gratis pruimen


HANDIG – Keuken

Plaatvlaai van gratis pruimen

 

De slager op de hoek kreeg een hele hoop pruimen van een meneer die een pruimenboom in de tuin heeft staan. Wat doe je met pruimen? Tja, dat hoef je mij niet te vragen: pruimenpannenkoek, pruimenjam, pruimen uit het vuistje en… een open pruimenplaatvlaai per strekkende meter!

 

 

Een open pruimenplaatvlaai per strekkende meter!

Nodig voor het deeg

500 gram kwark

16 eetlepels zonnebloemolie (of andere olie)

snuf zout

2 eieren

3 of 4 handjes suiker

800 gram gewone patentbloem

2 zakjes bakpoeder

Deeg_uitrollenDeeg maken

Meng de kwark, olie, het zout, de eieren en de suiker met een houten lepel in een ruime deegkom. Vermeng de patentbloem en met het bakpoeder in een andere kom. Kieper ongeveer de helft hiervan in de deegkom bij de andere ingrediënten en kneed erdoor. Voeg al knedende de rest van de bloem met bakpoeder toe. Eventueel nog wat bloem uit het pak toevoegen om een deeg te verkrijgen dat van je handen loslaat.

Rol de lap deeg uit en bedek er een (met olie) ingevette bakplaat mee.

Pruimenvulling

Een regiment (liefst gratis!) pruimen doorsnijden en ontpitten. Leg de vruchten met de bolle kant op het deeg. Bak de plaatvlaai in een voorverwarmde oven op 200 graden lichtbruin en net gaar.

Bestrooi hem met poedersuiker of goedkoper: maal gewone suiker in een keukenmachine tot poedersuiker.

Pruimenpannekoek

TIP: Pruimenpannenkoek

Die maak je gemakkelijk van basisproducten in plaats van met kant-en-klaar pannenkoekenmeel.

Een beetje zelfrijzend bakmeel in een kom en een ei erbij, plus een snuf zout. Scheut halfvolle melk en roeren met de garde. Voeg bakmeel of melk bij totdat een dik beslag ontstaat.

Beslag in een koekenpan met wat olie doen. Even hoog gas en dan laag. Leg direct een paar ontpitte en gehalveerde pruimen op de pannenkoek.

Als één kant gaar is, met een pizzaplaat of grote deksel erop de pan omkeren (dan moet er natuurlijk wel weinig olie inzitten). De pannenkoek omgekeerd weer de pan inschuiven en de andere kant bakken op laag gas. Eventueel nogmaals omdraaien als je de pruimen aan de bovenkant wilt hebben. Een courgettesoepje erbij en zit je voor heel weinig op de eerste rang.

TIP: Markt

Geen vrienden met pruimenbomen in de tuin? Op de markt zijn bakpruimen nu heel betaalbaar.

tip_creditcard

TIP: Bankpasje

Een oud bankpasje (of ander pasje) is prima te gebruiken om de deegkom mee schoon te krabben en het aanrechtblad. Dat scheelt water om het verder te reinigen.

TIP: Gesloten beurzen

Voor wat hoort wat: de goede gever van de pruimen kreeg natuurlijk een pot jam en een flink stuk plaatvlaai. Delen, ruilen en daarmee bedanken met gesloten beurzen. Van een ander stuk liet ik de hoogbejaarde mensen in een geheime tuin genieten. Het is een oud recept en daar doe je menigeen een plezier mee. Er bleef voor mijzelf ook een stukje over.

 

Annemiek van Deursen