Rollende buitenkeuken om zelf te maken

Rollende keuken zelf makenFrank Hooijer: “Vorig jaar heb ik samen met mijn vriendin Leonie een tiny house gebouwd, ons verhaal staat in Genoeg nummer 121. Daar is mijn liefde voor het werken met hout opgebloeid. Ook een buitenkeuken heb ik toen ontworpen, iedereen op ons tiny house-veld kan hem gebruiken.

Laatst kreeg ik ook de vraag of ik er voor iemand eentje wou maken. Zij waren aan het kijken voor een blokhut, en wilde daarbij een eenvoudige buitenkeuken. Toen heb ik deze handleiding geschreven. Zodat iedereen hem zelf kan maken. Niet alleen kun je de keuken verrijden als een kruiwagen, ook is hij in te zetten als eettafel en buffettafel. Door een spoelbak, gaspitten en opklaptafeltjes heb je alle ruimte om je gerechten te maken.”

Maten:

Lengte: 1800 mm (2600 met 2 opklaptafels)
Diepte: 600 mm (1200 met achterwand plat)
Hoogte: 930mm (1530 met achterwand)

Materiaallijst basis:

Palen: 65 x 65 mm Douglas:
4 x 1800 mm + 5 x 2400mm
Planken: 22 x 200 mm Douglas
(zie kader): 8 x 3000 mm
Schroeven:
100 stuks 6 x 140mm (Deeldraad, verzinkt, verzonken kop)
500 stuks 4 x 40 mm (Deeldraad, verzinkt, verzonken kop)
‘Trapezium’ stalen dakplaten: 3 stuks van 2000 x 910 mm

Hang- en sluitwerk:

4 scharniertjes van 50 x 39 mm en 2 sloten voor de deurtjes (zie 5)
3 deurscharnieren (89 x 89 mm) met een losse pen (zie 6)

Overig:

Twee kruiwagenwielen van Ø 400mm en bijbehorende as

Benodigd gereedschap:

Sterke accuboor/schroefmachine
Afkortzaag
Ø 6mm houtboor die 65 mm diep kan boren
Ø 3mm houtboor
Bitjes voor schroeven
Evt. een schuurmachine, als je de planken glad wil schuren
Evt tafelzaag, als je de planken in latten wil verzagen (zie kader)
Evt. decoupeerzaag, als je een spoelbak in wilt bouwen

De keuken heb ik met mijn buurman in elkaar gezet. Hoewel het prima in je eentje kan, vond ik het toch erg fijn om het in elkaar schroeven samen te doen: het schoot lekker op en scheelde me een zere rug. Wij hebben de keuken op een tafel gebouwd, dat was een fijne hoogte om op te werken.
Voor het bepalen van je buitenmaat moet je bedenken welke dingen je wilt inbouwen/opbergen. Een standaardmaat voor een keukenblok is 600 mm breed. De keuken op de foto bestaat uit drie van deze blokken.

Zelf rollende keuken maken1. Palen 65 x 65 zagen
Zaag de palen van 65 x 65 mm op lengte. Teken vervolgens de positie van de staanders af en boor de schroefgaten voor met een boortje van Ø 6 mm. Doordat je het gat alleen in de ene balk door en door hebt voorgeboord kan de schroef de twee delen echt naar elkaar toe trekken.

2. Zijkanten samenstellen
Schroef met de grootste schroeven de twee lange zijdes in elkaar: teken op de lange liggers de positie van de staanders af en schroef de staanders via de boven- en de onderkant telkens met twee schroeven vast.

3. Assemblage geheel
Nadat je de twee zijkanten hebt samengesteld, zet je deze rechtop en schroef je de verbindingsstukken ertussen. Vergeet niet om ook deze balken voor te boren.

4. Aanrechtblad
Schroef de latten (zie kader) met 4 x 40 mm schroeven direct op de constructie. Omdat Douglas iets brosser is dan normaal vurenhout, is het slim om bij schroeven die dicht op de rand zitten de lat even voor te boren met een 3 mm boor. Ik heb een ruimte van 5 mm tussen de latten aangehouden. Om het blad vlekvrij te houden, heb ik het gebeitst. De rest van de keuken heb ik onbewerkt gelaten. Hout van de douglasspar gaat niet snel rotten, mits het goed kan drogen. Stallen onder een afdak kan daarbij helpen.

5. Deurtjes
De frames voor de twee deurtjes heb ik gemaakt van smalle latten van 22 mm breed (zie kader). Zorg voor een speling van 4 mm rondom de deurtjes. Schroef de stalen dakplaten op de houten frames. Monteer voor de sluiting een kastslot of een eenvoudig schuifje. Schroef twee scharniertjes van 50 x 39 mm op de deur. Teken daarna het scharnier in helemaal opengeklapte stand af op de constructie. Vervolgens voorboren en de scharniertjes vastschroeven op de constructie.

6. Achterwand
De achterwand is net zo opgebouwd als het aanrechtblad, met voor de stabiliteit twee schuine schoren (zie de foto’s hiernaast). Het blad zit aan de keuken vast met drie deurscharnieren (89 x 89 mm) met een losse pen. Zo is de achterwand gemakkelijk te demonteren, handig voor vervoer of opslag. Om de achterwand tevens als tafel te kunnen gebruiken moet er natuurlijk nog een poot onder komen die op de grond of op de constructie rust. Ik heb voor het gemak de poot als een vierkant frame in elkaar geschroefd (zie de foto’s hiernaast).

7. Wielen 
Ik heb standaardkruiwagenwielen van Ø 400mm gebruikt, je kunt hier een as bij kopen waar je de wielen overheen schuift.

Nog eens maken? Dan zou ik dit anders doen:
Een fraaiere manier bedenken voor de poot van de achterwand.
Vier wielen monteren in plaats van twee: motortje erin en karren maar!
Een inbouwbarbecue kiezen in plaats van een losse.

Deze uitleg verscheen ook in Genoeg nummer 121