Speculaas zonder fratsen

speculaas

Perfectionisten bakken mannetjes en molens uit sierlijke houten vormen, maar wij gaan voor no-nonsens speculaas. Die is net zo lekker en in een handomdraai gemaakt. Ons recept voor recht toe recht aan speculaas komt van Annemiek van Deursen. Ze schrijft de moestuinrubriek van Genoeg en heeft daarnaast een eigen weblog over tuinieren en koken.

Ze bakt haar speculaas als platte koek op een bakblik: ‘Daar is niks mis mee, want het gaat om de smaak. Moeilijke mannenmakerij stel je uit en van uitstel komt afstel.’ Zo is dat. Onderstaand recept is heel snel gemaakt, volgens Annemiek kun je het er makkelijk bij doen terwijl je een stamppot staat te koken.

‘Moeilijke mannenmakerij stel je uit en van uitstel komt afstel’

De hoeveelheden hebben we overgenomen van het originele recept van Annemiek. Met de berg speculaas die dat opleverde konden we drie koektrommels vullen. Wil je wat minder, dan kun je alle hoeveelheden halveren.

Ingrediënten:

• 350 gram roomboter of margarine op kamertemperatuur (mag ook een mix van die twee zijn)
• 1 pond donkere basterdsuiker
• 800 gram bloem
• 4 eetlepels melk
• 2 zakje bakpoeder
• snuf zout
• 30 gram speculaaskruiden
• 1 ei
• (naar wens) amandelschaafsel

Zo maak je speculaas

Doe de helft van de bloem in een kom en doe er de overige ingrediënten bij, behalve het amandelschaafsel en het ei. Snijd met twee messen zolang door het mengsel tot de boter in kleine stukjes is gemaakt.

Kneed de brokkelige substantie snel tot een deeg en voeg de rest van de bloem toe. Het deeg is goed als het loslaat van je handen. Blijft het te plakkerig, gebruik dan ietsje meer bloem. Verpak de bal in plastic en leg hem een klein half uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakblik met (duurzame) bakfolie. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap die ongeveer zo groot is als je bakblik. Vouw de lap in vieren, leg hem in het bakblik en vouw hem uit. Snijd de randjes weg en leg het deeg wat eraf komt op open of dunne plekjes. Druk het goed aan tot je geen naden meer ziet.

Klop een ei los en verdeel het met je handen over het deeg. Bestrooi met geschaafde amandel en bak de speculaas circa 35 minuten op 175 graden.

Haal het bakblik uit de oven en snijd de randen recht af met een groot kartelmes. Snijd de plaat speculaas in repen en daarna in vierkanten. Check daarbij of alles goed gaar is. Proef een stukje van de afgesneden rand. Het moet snel hard zijn. Probeer een vierkantje op te tillen en kijk of het gaar is van binnen. Zo niet, dan kun je de speculaas nog maximaal een minuut of 10 in de oven zetten.

Laat de speculaas goed afkoelen en bewaar hem in een afgesloten blik of doos. Speculaas blijft wekenlang goed.

Pepernoten

Tip: Van het speculaasdeeg kun je ook pepernoten bakken. Draai balletjes en druk die op een bakblik.
Tip: meer heerlijk eenvoudige recepten van Annemiek vind je in haar boek ‘De eerlijke moestuin’.