Zelfmaakzuivel


HANDIG – Keuken

Zelfmaakzuivel

Wie melk zegt, zegt boter, kaas, karnemelk, yoghurt, kwark, toetjes en drankjes. Van Monatoet tot Yakultprut, wat er lekker en gezond aan zuivel is, weten we zelf wel. Daar hebben we geen voedselwetenschap voor nodig. We maken thuis yoghurt, hangop en cottage cheese.

Yoghurt, dat maakte oma zelf, evenals de lezer thuis. Een mooie bestemming voor melk die over de datum is of dreigt te gaan

Cottage cheese met kruiden
Breng een liter melk aan de kook. Zodra de melk omhoog borrelt, vlug het sap van één citroen en een deciliter yoghurt toevoegen.  Schep de gestolde melkdeeltjes van het vuur af in een kommetje. Roer er wat peper en zout door en zet een uurtje in de koelkast. Roer dan een geperst teentje knoflook, gesnipperde bieslook en peterselie door de verse kaas.

Karnemelksesaus
Een oud Achterhoeks streekgerecht dat in mijn familie nog regelmatig gemaakt wordt. Neem een liter karnemelk. Roer zes eetlepels bloem met een beetje karnemelk tot een papje. Zet de karnemelk op en giet al roerend het papje erbij. Aan de kook brengen en eventjes laten pruttelen. Eten met uitgebakken eko-spekjes door de saus en zeer fijn geschaafde, witte kool. Verrassend lekkere combinatie.

Hangop
Nog een ouderwets recept dat eerherstel behoeft. Bekleed een vergiet met een vochtige doek. Giet er een liter karnemelk in. Laat zo’n vier tot zes uur staan. Het waterige vocht lekt uit de karnemelk, de hangop die achterblijft in de doek is een lekkere zachte zuiveltoet. Te eten met, bijvoorbeeld, bruine suiker, rozijnen of een geraspte appel. Hetzelfde procedé is toe te passen op yoghurt. Het achtergebleven vocht schijnt beregezond te zijn, vol mineralen en vitaminen.

Yoghurt
Yoghurt, dat maakte oma zelf, evenals de lezer thuis. Een mooie bestemming voor melk die over de datum is of dreigt te gaan. Breng in een pan met dikke bodem een liter melk aan de kook. Draai het vuur uit en laat de melk zo’n drie kwartier staan tot hij zo’n veertig graden is, ofwel bijna op lichaamstemperatuur (te meten door je vinger in de melk te steken). Roer er een halve liter stevige volle yoghurt door.  Laat een etmaal staan: (bijna) zelfgemaakte yoghurt! Lang te bewaren, lekker en gezond. Zeggen traditie, ervaring en intuïtie.

Deze recepten komen uit een artikel van Michiel Bussink in Genoeg nummer 76.


Tekst: Michiel Bussink Foto: Letterform Inc