Stoelen als nieuw dankzij armbreien

armbreienOnze eettafel is ook Genoeg-vergadertafel en knutseltafel. En reuze handig ook als één van de (klein-)kinderen weer eens dertig versierde cupcakes nodig heeft. Je begrijpt: ook de eetkamerstoelen worden intensief gebruikt. Ze zitten nog altijd lekker maar de bekleding heeft last van slijtage. Op zoek naar een oplossing dachten we niet meteen aan armbreien…

Onze huidige stoelen zijn eigenlijk perfect: ze hebben een smalle vorm waardoor er veel rond onze tafel passen, en ze zitten toch lekker. De bekleding is van een glad leer, dat we gewoon af en toe met een vochtige doek schoon maken. Ooit vonden we de stoelen bij een kantoor-leegverkoop voor een miniprijsje. We gaan op zoek naar nieuwe betaalbare stoelen.

Inspiratierondje

Als eerste doen wij een inspiratierondje – plus koffie – bij Ikea. Vervolgens gaan we verder online op zoek. Wij nemen een kijkje bij de goedkope eetkamerstoelen van Meubelcity.nl . Daar vind je zo’n beetje alle stijlen die je maar kan bedenken en er zitten ook best stoelen bij die we mooi vinden. Via Google zetten we de voor- en nadelen op een rijtje van stoffen of (kunst)leren bekleding.

Leer

➕ Leer is een stevig materiaal en gaat lang mee.

➕ Hoe meer je leren eetkamerstoelen gebruikt, hoe mooier ze worden.

➕ Leer is een natuurproduct.

➖ Leer kan koud aanvoelen in de winter en glijd soms.

➖ Leer moet je blijven onderhouden

Kunstleer

➕ Kunstleren stoelen zijn vaak niet van echte leren stoelen te onderscheiden, echter ze zijn wel een stuk goedkoper.

➕ Kunstleer is heel makkelijk schoon te maken; ideaal voor gezinnen met kleine kinderen.

➕ Kunstleer is diervriendelijk

➖ Het materiaal bestaat uit kunststof op een laag textiel. Hierdoor voelt het materiaal anders aan dan echt leer.

➖ Met kunstleer beklede stoelen zijn iets gevoeliger voor slijtage dan stoelen van echt leer.

Bekledingsstof

➕ Eetkamerstoelen van stof voelen niet koud aan, daarnaast zorgt een stoffen bekleding voor een warme, sfeervolle uitstraling.

➕ Eindeloze mogelijkheden qua soort stof en design.

➖ Bij een grof geweven stof is de kans op lusjes aanwezig.

➖ het verwijderen van vlekken kan soms lastig zijn bij stoffen bekleding.

Budget

Al met al twijfelen we of we onze oude vertrouwde stoelen moeten vervangen, ze zitten zo lekker. En daarbij: met nieuwe moeten wij – en alle andere gebruikers – veel voorzichtiger omgaan, simpelweg omdat ze nieuw zijn. Dat past eigenlijk niet bij de manier waarop we de stoelen dagelijks gebruiken. En ook al kies je voor goedkoop: een flink aantal stoelen doet ook een aanslag op ons budget. Ook een Marktplaats-speurtocht heeft geen succes. Conclusie: Weggooien? Mooi niet! We verzinnen een list.

Nieuwe look

Een tijdje geleden attendeerde een Genoeglezer ons op armbreien: je breit met superdikke lontwol en gebruikt je armen en handen in plaats van breinaalden. Het is eenvoudig te leren en je hebt in een wip een geweldig resultaat. Een mooie manier om op creatieve wijze iets nieuws uit te proberen en onze stoelen van een nieuwe, gekleurde hoes te voorzien. Samen met kind en kleinkind van zes maken we zes hoezen in één middag. Deze tutorial laat zien hoe het gaat.

Voor een vierkante stoelzitting heb je precies 1 bol wol nodig. Aan de hoeken van de hoes naaien we een lint vast dat we aan de stoelpoten vastbinden. Zo verschuift de zitting niet.

Er is ook een goede uitlegvideo in het Nederlands hoe je kunt armbreien. In de shop van de maker van deze video kun je de chucky wol bestellen die wij voor onze stoelzittingen hebben gebruikt.