Loungen op hout: maak een pallet-ligstoel

Heerlijk! Luieren in de zon. Wie een beetje handig is, maakt zelf een pallet-ligstoel. Kussens erop en je krijgt gegarandeerd geen splinters in je lijf.

Ze zijn bij de bouwmarkt te kust en te keur te vinden, mooie houten tuinstoelen. Niets mis mee. Maar wat is er leuker dan zelf aan de slag gaan en je eigen ligstoel maken? Als je dan kiest voor hergebruik van hout ben je ook nog duurzaam bezig. Dan kun je straks helemaal onbezorgd genieten van het zonnetje.

Pallets

Studenten gebruiken ze als bed, militairen klussen er op verre bases complete tuinameublementen van. En waarom ook niet? Pallets zijn stevig, het hout (variërend van populier en pijnboom tot grenen en vuren) gaat een jaar of zeven, acht mee. Soms liggen pallets op straat. Als je ze goed genoeg vindt, kun je ze gebruiken. Op industriegebieden hebben bedrijven ze ook vaak liggen, die mag je soms zo meenemen. En elke transportonderneming verkoopt ze. 

De europallets die voor deze stoel zijn gebruikt, hebben standaardmaten (1200 x 800 x 144 mm), ze wegen 20 tot 25 kilo. Bedrijven gebruiken ze vaak een keer of drie, vier, daarna worden ze afgedankt. Er zijn ondernemingen die bevoegd zijn om de Europallets te repareren en om te ruilen. 

Er zijn drie gebruikscategorieën: nieuw, gebruikt eerste keus en gebruikt tweede keus. ‘Gebruikt eerste keus’ staat voor goed onderhouden pallets die twee tot drie keer ingezet zijn. 

‘Gebruikt tweede keus’ duidt meestal op gerepareerde pallets die al donker zijn of andere gebruikssporen vertonen. Afhankelijk van staat en behandeling kosten ze circa 8,50 euro. 

Sommige pallets zijn veel gebruikt en kunnen met schadelijke stoffen in aanraking zijn gekomen. Gebruik dus geen pallets die sterk ruiken, vochtplekken hebben, nat zijn of rotte plekken vertonen, waar roestige spijkers uit steken, olievlekken op zitten enzovoort. 

Nodig voor 1 pallet-ligstoel:

3 Europallets

  • schuurpapier korrel 80, 120 en 220
  • Japanse zaag of handcirkelzaag
  • 4 messing hoekijzers, 4 x 4 cm
  • 4 messing hoekijzers, 1 x 3 cm
  • ca. 80 Spax-schroeven, 3,5 cm lang
  • accuschroevendraaier
  • 2 houten planken, 60 x 3 x 4 cm
  • acryllak in oranje, 0,25 liter
  • platte kwast of verfroller
  • handschoenen ter bescherming tegen splinters en ander ongerief

Zo maak je de pallet-ligstoel

1. Schuur de drie pallets zeer grondig; begin met het grofste schuurpapier en eindig met het fijnste.

2. Neem de maat van je knieholte tot je voetzool en zaag op deze lengte twee pallets door. Een van de delen wordt het voetstuk, de rest van de pallet wordt zitting. Het korte deel van de tweede pallet wordt de steun waarop de derde pallet rust.


3. Zet de afzonderlijke delen van de eerste pallet op hun kant en stel beide delen in de gewenste hoek samen. Kort de onderste planken van de zitting in. Beschik je over een handcirkelzaag met hoekfunctie, zaag dan daarmee de planken schuin af.

4. Heb je het voetstuk aangepast aan de zitting, schuur dan de zaagkanten glad. Bevestig beide delen met de twee grote en de twee kleine hoekijzers aan elkaar. 

5. Leg een extra plank op de binnenste klos van de zit- en de voetpallet. Markeer het uitstekende stuk en zaag het af. Bevestig de plank vervolgens met schroeven. Draai de pallets en herhaal aan de andere kant.

6. Zet de derde, nog volledige, pallet op zijn kant. Bevestig het korte deel van de tweede pallet met de hoekijzers aan de bovenste helft. De plaats waar je het aanbrengt, bepaalt de schuine stand van de ligstoel.

Verf tot slot het voetgedeelte en het onderstel oranje. Laat de verf drogen en zet ze aan elkaar vast.

Tip

Zet de twee ligstoeldelen niet aan elkaar vast. Door hun eigen gewicht staan ze stevig genoeg en losse onderdelen zijn later gemakkelijker te verplaatsen in de tuin.

Het ontwerp van de stoel komt uit Pallet Design – Meubels maken van pallets en kisten. Auteur is Claudia Guther. Forte € 14,95. ISBN 9077437118