Nieuw van oud: een circulaire schutting vol leven

Vogels, klimmers, bloeiers: een schutting kan een bron van vertier zijn. Als je hem van hergebruikte oude tuinafscheidingen maakt, is hij dubbelgroen. Misschien betekent dat extra onderhoud. Ontwerpers willen graag weten hoeveel je zou willen doen. Help daarom mee en vul de enquête in.
Tekst en beeld: Maarten Mulder | Buurjongens
Wie een tuin heeft, zit daar veel in tegenwoordig. Vanuit je luie stoel valt het oog ongemerkt op allerlei klusjes. De schutting staat op instorten. Die moet er helemaal uit en afgevoerd worden, denk je. Kijk hoe scheef hij staat, en die losse planken.
Dichterbij voer je een kleine inspectie uit. Eigenlijk zijn het vooral de palen en onderste planken die slecht zijn. Valt de rest van de schutting te hergebruiken?
Dat dachten wij ook. Wij, dat zijn Maarten Mulder en Nico Langeveld. Met ons bedrijf Buurjongens maken we schuttingen met ruimte voor natuur. Door plantenvakken erin op te nemen bijvoorbeeld, of voedertafeltjes of insectenhotels. Zo proberen we de biodiversiteit in tuinen te vergroten.
Komen we onze vernieuwende schuttingen plaatsen, dan staat de oude schutting er vaak ook nog. Ze zien er soms nog best goed uit. Op wat rotte onderdelen na is veel hout goed opnieuw te gebruiken. Zonde om dat geen tweede leven te geven.

Welk hout is geschikt?

Met dat idee begonnen we te ontwerpen. Veel vragen dienden zich aan. Wat gebeurt er nu met hout dat naar de milieustraat gaat? Welk hout kan goed hergebruikt worden? Voor antwoorden benaderden we de Hogeschool Utrecht, en samen deden we praktijkgericht onderzoek en studentenprojecten. Door studenten erbij te betrekken, raakten ook zij bekend met de principes van de circulaire economie.
Twee dingen zijn lastig bij het gebruik van tweedehands hout: de wisselende samenstelling en de kwaliteit.
Het eerste heeft te maken met de levensduur van de schutting. Wanneer die uit verschillende houtsoorten wordt opgebouwd, zullen niet alle onderdelen even lang meegaan. Klanten willen dat hun nieuwe schutting zo lang mogelijk blijft staan, hoe kunnen we hun deze garantie bieden?
Een tweede uitdaging: elke schuttingen gaat er anders uitzien. Hoe weet je dan wat je koopt?

Het juiste hout selecteren

Wil je hergebruikte schuttingen maken, dan is een behoorlijke omslag nodig, zo blijkt uit de eerste (studenten)onderzoeken. Milieustraten zijn bijvoorbeeld niet ingericht om daar tweedehands hout vandaan te halen. Extra logistieke stappen zijn nodig om het hout te selecteren en te ontdoen van oude spijkers en schroeven.
Ook de verwachting van kopers moet misschien veranderen. Als je wilt dat ook een gerecyclede schutting tien tot vijftien jaar meegaat, wat veel kopers lijken te willen, dan moet je daar zelf misschien af en toe wat werk voor verzetten.
Met deze kennis in het achterhoofd gingen we aan de slag.
Voor onze huidige schuttingen werken we al samen met een sociale werkplaats. De ‘circulaire schutting’ biedt kansen voor nieuwe arbeid in de werkplaats, bijvoorbeeld voor de selectie van het hout. Door bovendien slim te ontwerpen is veel van het hout opnieuw te gebruiken. Ons ontwerp maakt gebruik van kortere stukken hout: als je slechte delen van planken afzaagt, blijven kortere stukken over.
Het ontwerp is een combinatie van oud en nieuw hout. Het nieuwe hout vormt een solide frame, daartussen komt het hout dat een tweede leven krijgt. Als zo’n tweedekansplank eerder vergaat dan andere, is hij eenvoudig te vervangen – zelfs zonder te schroeven.

buurjongens circulaire schutting
Waar maken we klanten blij mee?

Zijn daarmee alle uitdagingen overwonnen? Zeker niet. We zijn heel benieuwd wat consumenten verwachten voordat ze deze schuttingen in hun tuin willen hebben. Wat vinden ze aantrekkelijk en waar maken we ze blij mee? Vinden ze het bijvoorbeeld goed om eens in de zoveel jaar zelf een paar planken te verwisselen?
Om dat verder te onderzoeken zijn we, weer met de Hogeschool Utrecht, een nieuw onderzoek gestart. Hierin is een enquête ontwikkeld met vragen rondom de wensen van consumenten. Lezers van Genoeg kunnen ons helpen door maximaal vijf minuten van hun tijd te gebruiken om de enquête in te vullen, dat zou echt super zijn! We willen namelijk wel iets maken waar mensen echt op zitten te wachten. Een product dat helpt om met zijn allen minder nieuwe grondstoffen te gebruiken.
Mocht iemand nu al weten: ik wil graag zo’n circulaire schutting in mijn tuin, dan vinden we dat ook heel leuk om die samen vorm te geven.
buurjongens.eu

Vul de enquête in

Wil je de Buurjongens vooruithelpen? Vul dan de enquête in op Tinyurl.com/Buurjongens.
Onder de deelnemers van de enquête wordt een aantal vogelhuisjes verloot.