Zaadbommen maken

Heb je afgelopen jaar ook zaad geoogst uit eigen tuin? Of heb je een voorraad zaden waarmee je een heel voetbalveld kunt inzaaien? Dan is het hoog tijd om een voorraadje groene munitie te maken in de vorm van zaadbommen. Zo help je mee om ons land aantrekkelijker te maken voor bijen.

Munitie voor een groene guerrilla

Aan de slag

Zaadbommen maken. Het is zo gepiept en je kunt het doen wanneer je er zin in hebt. Ze blijven namelijk wel een paar maanden goed. Voor het maken van deze munitie voor een groene guerrilla zijn kinderhandjes ideaal.

Je hebt nodig:

potgrond (tuinaarde of compost kan ook)

klei (van buiten) of kleipoeder (bentoniet)

een beetje water

biologische zaadjes (zie kader)

kom om te mengen

lege eierdozen om de ballen in te drogen te leggen

Hoeveelheden:

Wij maakten een hoeveelheid klei-grondmassa ter grootte van twee flinke tennisballen. Hiervan rolden Sofie en Fenne zo’n twintig balletjes ter grootte van ongeveer een pingpongballetje. Op de totale massa gebruikten we vijf theelepeltjes zaadjes.

Zo maak je zaadbommen

Is de klei te droog, voeg dan wat water toe tot de klei goed kneedbaar, maar nog wel stevig is. Gebruik je kleipoeder, meng dat dan eerst met water, gebruik ¼ beker water op 1 beker kleipoeder. Meng de potgrond met de klei. Onze kids gebruikten 1 deel potgrond op 3 delen klei, maar het komt niet zo nauw. Als je maar een lekker plakkerig en goed samenhangend mengsel krijgt, waar je straks stevige balletjes van kunt rollen. Doe je zaden erbij en kneed alles lekker door elkaar. Rol dan balletjes van het mengsel ter grootte van een pingpongballetje en laat ze drogen als je ze niet direct gebruikt. Een lege eierdoos is erg geschikt als ‘droogrek’.

Bommen droppen

En dan het leukste werkje: bommetjes droppen! Dat kan natuurlijk in je eigen achtertuin, maar ook op een stukje land in de buurt om daar de groei van wilde bloemen te bevorderen. Let erop dat je een plekje kiest waar niet regelmatig wordt gemaaid en gooi geen zaadbommetjes in beschermde natuurgebieden. Ook belangrijk: kies een regenachtige zaaidag of geef na het gooien zelf wat water.

Help de bijen

Er zijn tientallen soorten wilde bijen uit Nederland verdwenen en van de overgebleven

soorten is de helft bedreigd. Bijen hebben veel verschillende soorten bloemen nodig.

Ze worden niet blij van gazons als een biljartlaken en bermen en akkers waaruit alle bloemen

zijn verdwenen. Andersom hebben bloemen ook bijen hard nodig. De bestuiving van heel

veel plantensoorten vindt plaats door bijen. Dat geldt zowel voor wilde planten als voor

voedselgewassen.

Wil jij de wilde bijen helpen door jouw tuin en buurt bijvriendelijk te onderhouden? In de cursus ‘Laat jouw buurt zoemen’ leer je hoe je dat aanpakt. Je kunt het cursusboekje hier downloaden: Tinyurl.com/Bijvriendelijke-cursus

Bijvriendelijke

zaadkeuze

Gebruik voor de zaadbommen alsjeblieft zaad dat je zelf uit je eigen tuin hebt geoogst of koop biologisch zaad. Veel zaad dat in winkels wordt verkocht, is namelijk behandeld met pesticiden, wat ongezond is voor insecten. Via: Bolster.nl/verkooppunten/t1232 vind je winkels in je buurt die biologisch zaad verkopen. Meer info over bij-vriendelijke bloemen en planten:

Bolster.nl/bloemen-voor-bijen-vlinders/c549

Dit artikel is gepubliceerd in Genoeg 124.