Zelfbouw BBQ


HANDIG

Zelfbouw BBQ

Maak je eigen verplaatsbare BBQ en verdien minstens 50 euro.

De zomer is begonnen. In het weekend komt uit verschillende tuinen een rookpluim en/of een aanstekelijke BBQ-geur. Leuk, lekker en gezellig, alleen wel duur, wanneer je het op de standaard manier aanpakt.

Een eenvoudige BBQ koop je vanaf zo’n 20 euro (de wegwerp-BBQ niet meegerekend, want dingen kopen om ze na eenmalig gebruik in de vuilnis te kieperen, daar doen we sowieso niet aan). Een grotere BBQ op pootjes kost ongeveer € 60, een nog grotere verrijdbare met deksel zo’n € 150. Een gasgestookte Patio Entertainer Classic heb je voor € 279, en een Palazzetti tuinhaard is te koop vanaf € 400 tot een kleine €2000. Terwijl we voor een feestelijke BBQ eigenlijk niets hoeven kopen. Behalve een pakje houtskool en de te roosteren etenswaren. 

Stapel op BBQ

Nodig: de bakplaat en een rooster uit de oven of combimagnetron, en ongeveer 10 bakstenen of stoeptegels. Het bakblik is de basis, je voorkomt ermee dat het vuurtje een zwarte plek maakt op de tegels.

Stapel links en rechts van het bakblik een paar stenen, zodat het rooster straks op de stenen kan rusten. Doe de houtskool eerst in een plastic tas en giet er wat spiritus overheen. Berg de spiritus op, die heb je verder niet meer nodig. Goed laten intrekken. Laat kinderen (indien voorradig) wat droge houtjes en takjes zoeken. Stort de houtskool op het bakblik en leg er propjes papier, de takjes en houtjes overheen. Daaroverheen eventueel nog wat afvalhoutjes. Kinderen uit de buurt bij het aansteken, het kan even een flinke vlam geven. Nu gaan het papier en de houtjes verbranden en hopelijk de houtskool aansteken. Als de houtskool nog niet goed gloeit: absoluut geen spiritus erbij, hooguit nog wat papier en hout. Eventueel aanwakkeren met blaasbalg of luchtbeddenpomp. Om te voorkomen dat het plastic tuitje van de luchtbedpomp smelt, kun je deze verlengen met een metalen pijpje. Het blazen helpt enorm goed om de kooltjes aan het gloeien te krijgen.
Wat leggen we op de BBQ? Daarover later meer.

Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans