Zuinig zaaien

Maart is de maand om te beginnen met zaaien. Bloemen voor je achtertuin of balkon, groenten en kruiden voor je moestuin. Vooral van planten met kleine zaadjes zaai je al snel teveel. Maar niet met deze super handige methode van Sjeftuintips.

Zelf zaaien is erg leuk, stukken goedkoper dan kant-en-klare plantjes kopen en ook nog eens duurzaam. Allerlei bloemen en groenten kun je ter plekke zaaien, maar sommige gewassen doen het beter als je ze tevoren in potjes opkweekt. Er zijn plantjes die graag een warme start op de vensterbank willen. Voorzaaien zorgt er ook voor dat de plantjes al enig formaat hebben en wat sterker zijn wanneer ze naar buiten gaan.

Als gewassen grote zaden hebben, is het voorzaaien makkelijk. Bonen en erwten bijvoorbeeld, kun je makkelijk per twee of drie in een klein potje zaaien. Met kleine slazaadjes wordt het al lastiger, om het maar niet te hebben over de minuscule zaadjes van leeuwenbekjes. Veel tuinders strooien eerst wat zaad in een grotere pot of een plastic kuipje. Als het groen boven de grond komt en blaadjes begint te vormen, zetten ze de sterkste plantjes voorzichtig over in afzonderlijke potjes. Het nadeel van deze methode is dat je behoorlijk wat kiemplantjes weggooit. Ook komen de kleine zaadjes nogal snel op een hoopje terecht waardoor het een heel gepriegel is om ze uit elkaar te krijgen en te verspenen.

Gootsteenmatje

Op Sjeftuintips vonden we een slimme methode om planten op te kweken uit kleine zaadjes. Je hebt er een paar huis- tuin en keukenspullen voor nodig, zoals een gootsteenmatje, een leeg margarinekuipje, een theezeefje en theelepel. Het gootsteenmatje gebruik je als mal; in elk van de gaatjes leg je voorzichtig een paar zaadjes. Zo blijft er ruimte tussen je kiemplantjes en worden alle zaadjes keurig verdeeld over de zaaigrond. Ook voor het hanteren en voor het gepast afmeten van de piepkleine zaadjes heeft Sjef een truc. Hier kun je stap voor stap bekijken hoe het gaat.

Op de foto hierboven zie je het resultaat van ons eigen zaaiwerk volgens de methode van Sjef. Omdat ons gootsteenmatje al jaren ons afdruiprek is, hebben we het intact gelaten. Dat lukte omdat we op een lage platte bak zaaiden. Nu maar wachten op de eerste sprietjes groen!