Bespaar op je haar – knip het zelf

bespaar op je haar - zelf je haar knippenEen beetje kapper kost een flinke duit. Door zelf je gezinsleden te knippen bespaar je al snel zo’n 400 euro per jaar. Leer de kneepjes van het kappersvak en hou dat geld in je knip, zegt Marieke Henselmans.

Zelfs voor een kinderkapseltje van niks vroeg de kapper twintig jaar geleden al twintig gulden. En nu dus twintig euro. Eerst knipte ik onze jongens voor de vuist weg gewoon zelf. Maar dat begon vanwege de scheve pony’s op te vallen. Ik volgde een cursus bij de volksuniversiteit en bekwaamde mij in één soort kapsel. Knippen is leuk! Je hebt natuurlijk een goede schaar nodig: op de cursus kocht ik een echte kappersschaar, een tondeuse en een kapmantel. In de zomervakantie knipte ik alle jongens waarvan de moeders het aandurfden. Ze gingen er allemaal een beetje hetzelfde uitzien. Pas toen de zonen grote tieners werden wilden ze naar de beroepskapper.

Doe een cursus

Als je kinderen wilt knippen kun je misschien ook zo’n cursus volgen. Maar tegenwoordig is voor bijna alles een instructie te vinden op internet. Kijk hier bijvoorbeeld hoe je zelf je haar kunt bijknippen. En bekijk hier instructies voor de gelaagde kniptechniek, het korte kapsel, de krullende bob op kinlengte en nog veel meer.

Haar verven voor de helft

Voor dames die hun haar kleuren valt ook veel te besparen. Zowel Kruidvat als Etos hebben een eigen merk haarverf dat ongeveer 5 euro kost, terwijl je voor L’óreal al snel een kleine 20 euro moeten neertellen. De voordelige verf werkt uitstekend. Als je het mengflesje van een vorige verfbeurt hebt bewaard kun je de helft van de vloeistof apart houden. Dan ook de helft van de tube toevoegen en je kunt twee keer toe met je voordelige pakketje. Voor 2,50 per keer dus, terwijl je voor wassen, knippen en kleuren bij de kapper ongeveer 70 euro moet rekenen.
Je kunt ook stoppen met kleuren. Dan kun je volstaan met af en toe een knipbeurt, zonder wassen.

Goedkoop naar de kapper

Verder kun je kiezen voor een kapsel dat niet zo vaak geknipt hoeft te worden. Voor heren is dat een korte coupe, voor dames juist langer haar. Zoek op internet naar de dichtsbijzijnde kappersvakschool en vraag of ze modellen nodig hebben. Leerlingkappers van de kappersopleiding knippen goedkoop én goed, want onder deskundig toezicht. Of kijk op www.kappersakademie.nl, daar zijn kappersscholen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Amersfoort te vinden.

  • Dame 6 keer per jaar wassen, knippen en kleuren kost € 420 tot € 500
  • Zes keer per jaar naar de dameskapper (zelf wassen en eventueel kleuren) kost ongeveer 165 euro
  • Kind 6 x naar de kapper kost per jaar ongeveer € 120
  • Zes keer per jaar een knipbeurt bij de kapperschool komt op ongeveer € 60
  • Zelf knippen kost …….

Illustratie: Gijs Henselmans