Zonnecrème: niet te zuinig

In de zomermaanden is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon. Kan dat ook met de goedkoopste crème? En mag je de restjes van vorig jaar gebruiken?

Beschermingsfactor

Crème met een hogere beschermingsfactor is duurder. Je betaalt meer voor een flacon met factor 50 dan voor een flacon met factor 15. Dat heeft ermee te maken dat in een crème met factor 50 meer filters zitten. Heb je de hoogste en dus de duurste factor nodig? Dat ligt aan het weer en aan je huidtype. Check wat je nodig hebt met dit schema van KWF. Veel mensen kiezen voor de zekerheid factor 50, maar dat is niet altijd nodig. Wel is het belangrijk regelmatig te smeren. KWF adviseert elke 2 uur te smeren, ongeacht welke factor je gebruikt. Ook goed om te weten: het verschil tussen factor 50 en factor 30 is klein. Bij factor 30 komt 3 procent van de zonne­stralen op de huid, bij factor 50 is dat 2 procent.

A-merk of huismerk?

De prijs van 200 ml zonnecrème met factor 20 kan flink verschillen. Voor een flacon Kruidvat huismerk betaal je €6,49, voor een flacon Vision € 23,59, voor een flacon Sensai € 106,75. Is duurder beter? De Consumentenbond testte onlangs zonnecrèmes voor kinderen met factor 50. Opvallend was dat er geen direct verband was tussen prijs en prestatie. Zo scoorde Vision colored kids het hoogst (7,6), maar de veel voordeligere Kruidvat Solait kids scoorde nauwelijks minder (7,4). De allerduurste crème, Alphanova Sun kids, kreeg als enige een onvoldoende (4,4). Bij een test uit 2017 van crèmes met factor 30 kreeg een dure tube van Clinique een diepe onvoldoende, net als een supervoordelige crème van Europrofit. Conclusie: de prijs zegt niets over de kwaliteit. Laat je liever leiden door de testresultaten.

Restjes van vorig jaar

Je hoort wel dat je zonnecrèmes maar één zomer mag gebruiken, omdat de beschermende werking na verloop van tijd afneemt. Dat betekent dat je een halfvolle flacon zou moeten weggooien. Dat is niet alleen zonde van je geld, maar ook verspilling van grondstoffen. Is weggooien echt nodig? Meestal niet, zegt de Consumentenbond. Een ongeopende fles van vorig jaar kun je sowieso nog gebruiken. Ook een geopende fles is meestal nog wel goed. De beschermingsfactor loopt nauwelijks terug. Dat zegt ook de Keuringsdienst van Waarde: ‘Zo snel neemt de beschermingsfactor niet af. Dermatologen schatten dat een SPF 30 in twee jaar terug is gelopen naar SPF 27 à SPF 28. Als je iets lager rekent zit je altijd goed.’ Als crème schift, waterig wordt of vreemd ruikt, moet je hem wél weggooien.
KWF is voorzichtiger en adviseert zonnebrandcrème niet langer dan een jaar na opening te gebruiken.

Bespaartips:

  • Zonnebrand blijft langer goed als je hem bewaart op een niet te warme, donkere plek
  • Een crème is zuiniger in gebruik dan een spray
  • Let op voordeeltjes. Zonnebrand is vaak in de aanbieding, soms met acties als ‘1+1 gratis’

Bespaar niet op:

  • De hoeveelheid die je smeert. Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. KWF adviseert 1 theelepel per arm en per been. En 1 theelepel voor gezicht en hals, 1 theelepel voor buik en borst en 1 theelepel voor je rug.
  • Smeren na het zwemmen. Ook al is jouw crème waterproof of waterresistant, de beschermingsfactor neemt altijd af nadat je in het water bent geweest.