Koelen zonder koelkast

De echte kampeerder vindt een staplaats met elektriciteit iets voor watjes. Geen elektrische koelbox dus en al zeker geen campingkoelkastje. Koelen kan cooler.

De echte kampeerders vind je in Nederland bij de Ntkc, de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Op hun terreinen voelt het als wildkamperen. Er zijn geen afgebakende staanplaatsen, geen aangeharkte paden, geen zwembad of kampwinkel en het sanitair is basic. Onder het motto ‘minder is meer’ is er ook geen elektriciteit bij de kampeerplekken. Maar als het 25 graden is, hoe houd je dan je drank en voedsel koel? In het zomernummer van Buitenspoor, het tijdschrift van de Ntkc, staat hoe je dat kunt doen. We schreven er natuurlijk ook al over in Genoeg (Genoeg 100 – Koelen zonder kast). En ook op internet staan goede doe-het-zelf instructies, bijvoorbeeld op Science Space. Van 25 graden naar 7 graden – de temperatuur van een koelkast thuis – dat gaat je waarschijnlijk niet lukken. Maar alleen al het experimenteren met koelmethodes is een leuk vakantie-activiteit.

Methode 1: de natte doek

  • Wikkel een natte doek of natte krant om een fles. Of stop je bierblikje in een natte sok.
  • Bind een touwtje om de hals en hang de fles aan een tak. Hang hem uit de zon en in de wind.

Het water dat in de natte doek zit verdampt. Voor verdamping is energie (warmte) nodig. De warmte wordt onttrokken aan de omgeving, in dit geval aan jouw fles met drank.  

Methode 2: bloempotkoeler

Deze methode is gebaseerd op hoe de oude Egyptenaren hun spullen koelden. Neem twee grote bloempotten, de een iets groter dan de andere. Maak de gaten dicht.

  • Zet de potten in elkaar en doe wit zand in de ruimte tussen de potten.
  • Maak het zand door-en-door nat.
  • Zet je spullen erin en dek af met een natte doek.
  • Zet je mini koelkastje in de schaduw en liefst ook in de wind.

Download hier de werkbeschrijving voor de bloempotkoelkast uit Genoeg nummer 100: Bloempotkoelkast Genoeg 100 deel 2

outdoor koelkast zonder stroom

Een kant-en-klare variant op de bloempotkoelkast ontdekten we bij Eco-warenhuis Waschbär: een outdoor koelkast zonder stroom.

Zuivel zal niet koel genoeg worden, maar voor fruit en groenten is het een prima opbergplek.

Methode 3: slaapzak

Je slaapzak isoleert goed. Misschien gebruikte je hem al om rijst of pasta te laten garen. Het omgekeerde kan dus ook: spullen beschermen tegen de warmte. In plaats van een slaapzak kun je ook radiatorfolie gebruiken. Daarmee kun je bijvoorbeeld een tas of kratje isoleren.

Methode 4: stromend beekje

Tot slot is er de aloude methode van koelen in water. Perfect zijn ijskoude bergbeekjes waar je bijvoorbeeld een tas met flessen in kunt hangen, maar een meertje of gewoon een bak met water werkt ook. 

Beeld: Peter Rinker, Wikimedia Commons