Milieuvriendelijke mondkapjes

Mondkapjes… we hebben er nu bijna allemaal mee te maken. Helaas betekent deze nieuwe ontwikkeling een flinke belasting voor het milieu, want er worden vooral wegwerpmondkapjes geproduceerd en verkocht. Bij de grote winkelketens liggen stapels “non-woven” mondkapjes , veelal afkomstig uit China. Deze mondkapjes zijn van 100% polyester of polypropyleen gemaakt, plastic dus. Zelfs als het herbruikbare kapjes zijn, komen er bij het wassen microplastics vrij. Gelukkig zijn er alternatieven.

Uiteraard kun je zélf achter de naaimachine gaan zitten. Online vind je gemakkelijk patronen en instructiefilmpjes in verschillende moeilijkheidsgraden. In België hebben ze zelfs een Nationale Naaiactie opgezet. Lees hier het artikel over zelf mondkapjes maken, inclusief instructies.

Maar als een naaimachine aan jou niet besteed is, kijk dan in je omgeving of er een lokaal naai-atelier is waar je mondkapjes kunt kopen van milieuvriendelijk materiaal. Ook online zijn er milieuvriendelijke mondkapjes te vinden.

Herbruikbare mondkapjes van biokatoen

De meeste wasbare/herbruikbare mondkapjes die online te vinden zijn, zijn gemaakt van katoen. Katoen is een plantaardig product en een goed alternatief voor wegwerpmondkapjes. Kies dan wel voor biokatoen, want voor de productie van niet biologische katoen wordt enorm veel gif en water gebruikt. Ook het bleken of kleuren van de stof is minder goed voor het milieu. We ontdekten dat diverse duurzame bedrijven mondkapjes zijn gaan maken als bijproduct.

Zo kregen we bij onze bestelling van Wildling Shoes een paar hele fijne mondkapjes cadeau, gemaakt van duurzame stof en materiaal dat ze ook voor hun schoenen gebruiken. Deze mondkapjes (zie foto) zitten fijn en zijn goed verstelbaar met elastische bandjes die om het hoofd gaan en dus niet achter de oren knellen.

Ook vonden we mooie mondkapjes bij FAIR coffins in Nijmegen. Dit bedrijf maakt milieuvriendelijke uitvaartkisten en biedt nu ook handgemaakte mondkapjes aan van wasbaar biokatoen. De kapjes worden zonder winstoogmerk gemaakt in een sociale werkplaats. Het katoen dat FAIR coffins gebruikt, is ongebleekt, ongeverfd en heeft een eerlijke herkomst (Fairtrade). De mondkapjes worden gemaakt van reststukken biologisch katoen. De stof is 220 gram dik en wordt dubbellaags gebruikt. Tussen de lagen katoen in kan eventueel nog een zakdoekje of filter worden geplaatst.