Zelfmaakkist

Zelf een grafkist timmeren is niet al te moeilijk. Een Zelfmaakkist. Het bespaart je geld, en je kunt er een persoonlijk tintje aan geven door hem te beschilderen of te bekleden met stof met een herinnering. Je kunt ook kiezen voor een variant die je eerst als boekenkast gebruikt.

Een grafkist is misschien niet het meest voor de hand liggende zelfmaakproject. Toch kan het zeker de moeite waard zijn. Je kunt er je ziel en zaligheid in leggen, en het net zo mooi mooi of eenvoudig maken als je zelf wilt. Kostbaar hoeft het niet te zijn, vertelt meubelmaker Hans Denijs: ‘Een zelfgemaakte kist kost vanaf 150 euro aan materiaal, uitgaande van voorgezaagde onderdelen. En moeilijk is het ook niet.’


The making of

Op http://tinyurl.com/kist-maken laat Hans Denijs zien hoe je zelf deze kist maakt.

Op http://tinyurl.com/kist-tekening kun je de tekeningen downloaden. Info over de wettelijke eisen waaraan een kist moet voldoen, vind je hier:

http://tinyurl.com/wettelijke-eisen.

Nodig

  • 2 platen populieren multiplex of vurenhout
  • 1220 x 2500 x 18 mm*
  • 2 sierplintjes 2700 x 30 x 12 mm
  • 1 tube vloeibaar hout naturel
  • 1 vurenhouten balkje 2100 x 44 x 44 mm
  • lap stof van 3 meter lang en 1 meter breed, linnen of katoen
  • 1 laagje crin** voor bodem en vulling hoofdkussen
  • 1 kussensloop van katoen of linnen
  • 1 doosje schroeven 4 x 60 platkop verzinkt
  • 1 pot PVA witte houtlijm, NIET watervast

* Een ander soort plaatmateriaal is ook mogelijk. Let er in dat geval wel op dat het hout biologisch afbreekbaar moet zijn en dat het stevig genoeg is om een lichaam te kunnen dragen. Meer info hierover op Uitvaart.nl.

**Crin is verkrijgbaar bij de meubelstoffeerderij.

Met dank aan: Uitvaart.nl

Heb je (nog) niet het juiste gereedschap in huis? Je kunt via diverse apps gereedschap lenen van je buren. Zoals Peerby Of HurenvanBuren. Als je besluit om bijvoorbeeld Makita gereedschap te kopen, kun je het ook zelf via zo’n app uitlenen aan buurtgenoten. Zo vergroot je het gebruik van deze apparaten. Denk er aan; veel apparaten met een accu doen het beter als ze regelmatig gebruikt worden. Je kunt ook beslissen met een aantal huishoudens samen apparaten aan te schaffen als je toch voor samen delen kiest.

Bouwpakket

Grafkisten zijn ook als bouwpakket te koop, bijvoorbeeld bij: http://tinyurl.com/bouwpakketgrafkist.

Kistkast

Een bijzondere variant op de bouwpakketkist is de boekenkastkist: een grafkist die je tijdens je leven gebruikt als boekenkast. De zeven boekenplanken vormen tezamen het deksel van de kist. Deze kist kost gemonteerd 1396 euro, maar is er ook als bouwpakket. Onder het motto ‘Wij wat, zij wat’ ontvang je 132 euro korting als je de kist zelf monteert en gaat er ook 132 euro naar Oxfam Novib.

http://tinyurl.com/boekenkastkist.

Leestip:
Marieke Henselmans schreef 2 boeken en een bijpassend werkschrift:
Laat je niet kisten:Laat je niet kisten door de commercie - een moie uitvaart voor elk budgetHier kun je het Boek en werkboek bestellen.
en:
Wegwijzer voor nabestaanden:Cover Wegwijzer na de uitvaartWegwijzer voor nabestaanden. Erven, verdelen en opruimen zonder gedonder. Uitgeverij Genoeg, ISBN  9789490298104, € 17,95
Ook is er een online platform in het leven geroepen waar je veel informatie kunt vinden: www.meegeven.nl