‘Bizar dat ongedragen kleding wordt verbrand’

In Nederland gaan jaarlijks 1,2 miljoen kledingstukken door de shredder of in de verbrandingsoven. Het gaat om nieuwe kleding die niet verkocht kon worden. GroenLinks vindt dat dit moet stoppen en eist een verbod op het vernietigen van nieuwe producten.

In juni ontdekten Duitse journalisten dat webwinkel Amazon in Duitsland massaal retourzendingen van producten en zelfs nieuwe producten vernietigt. Dagelijks worden er wasmachines, kleding, matrassen en andere producten kapotgemaakt en weggegooid. Een medewerkster vertelde de journalisten dat ze elke dag voor tienduizenden euro’s spullen weggooit. De onthulling zorgde voor heel wat verontwaardigde reacties, onder andere van de Duitse staatssecretaris van milieu, die het schandalig noemde.  

Ongedragen kleding

Overal klinkt de roep om zuinig om te gaan met grondstoffen en energie. De aarde heeft beperkte voorraden en we zijn die in rap tempo aan het opmaken. Kleding maken en die vervolgens ongedragen weggooien en verbranden, kan niet meer. We moeten naar een circulaire economie, een economie waarin je alles hergebruikt en waarin afval niet bestaat. Nederland wil in 2050 circulair zijn. ‘Als ik zie hoeveel plannen er zijn en met hoeveel energie er aan die nieuwe economie gewerkt wordt, stemt me dat heel optimistisch. Nederland is goed op weg en ligt op koers voor 2050!’, schreef staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in juni aan de Tweede Kamer.

Dit is een exces van de consumptiemaatschappij

Al zijn we volgens de staatssecretaris goed op weg, we hebben nog heel wat stappen te maken. Volgens GroenLinks gaan er in Nederland jaarlijks 1,2 miljoen kledingstukken in de shredder of in de verbrandingsoven. Daarnaast vernietigen we tussen de 700 en 900 miljoen ton voedsel. ‘Kennelijk is het goedkoper om spullen te vernietigen dan om ze terug te zetten in de schappen of kleine reparaties uit te voeren’, zegt GroenLinks kamerlid Suzanne Kröger. ‘Het is toch bizar dat ongedragen kleding wordt verbrand. Dat is echt een exces van de consumptiemaatschappij en rijmt niet met een circulaire economie waar we allemaal naar toe willen.’ Kröger pleitte afgelopen donderdag tijdens een kamerdebat over circulaire economie voor een verbod op het vernietigen van nieuwe spullen.

Na veel ophef beloofde het Britse modemerk Burberry vorige week om te stoppen met het vernietigen van kleding

Het verbranden van nieuwe kleding gebeurt wereldwijd op grote schaal. In juli kwam aan het licht dat het Britse kledingbedrijf Burberry in 2017 voor zo’n 30 miljoen euro aan kleding had vernietigd. Het merk is bekend om zijn ruitdessin op jassen, dassen, tassen en geurtjes. Onverkochte kleding wordt vernietigd om het vervalsers moeilijker te maken. Ook wil Burberry voorkomen dat kleding tegen lage prijzen van de hand gedaan wordt waardoor het merk zijn exclusiviteit verliest. Na veel ophef en protest van onder andere Greenpeace beloofde Burberry vorige week om te stoppen met het vernietigen van kleding.

Foto: Pixabay, Quinn Kampschroer

Meer weten over duurzame kleding? Bestel de thema-Genoeg ‘Goed gekleed’