Earth Overshoot Day

Sinds 2 augustus leven we ecologisch gezien op de pof. Op die dag hadden we alles wat de aarde in een jaar kan voortbrengen opgebruikt. Jouw eigen Earth Overshoot Day, de dag dat je jouw persoonlijke portie hebt opgebruikt, valt waarschijnlijk nog vroeger in het jaar.

Voor alles wat we consumeren zijn we afhankelijk van de aarde. De aarde geeft brandstof voor fabrieken, auto’s en verwarmingsketels. Ze brengt gewassen voort en ze levert water en grondstoffen. Het probleem is dat we sinds eind jaren zeventig elk jaar meer gebruiken dan de aarde in een jaar oplevert. En dat we meer afval produceren dan de aarde kan verwerken. De dag waarop we het tegoed voor een jaar hebben opgebruikt, heet Earth Overshoot Day. De rest van het jaar moeten we lenen van onze planeet.

In 1981 viel Earth Overshoot Day nog op 14 december, maar daarna was ons tegoed elk jaar eerder op. In 1990 was het 6 november, in 2000 was het 9 oktober, in 2005 10 september en in 2015 was het 13 augustus. Dit jaar hebben we op 2 augustus alles opgebruikt.

Op de website van Earth Overshoot Day kun je uitrekenen wat jouw persoonlijke Overshoot Day is. Grote kans dat die veel eerder valt dan de wereldwijde Overshoot Day, zelfs al rijd je weinig auto, eet je weinig vlees en maak je geen verre vliegreizen. In Nederland is de levensstandaard nu eenmaal hoog als je deze vergelijkt met landen elders op de wereld.

Earth Overshoot Day is een initiatief van het Global Footprint Network. In Nederland kennen we de Global Footprint als de Voetafdruk. Deze geeft inzicht in hoeveel land er nodig is voor wat iemand consumeert. Als je de ruimte op aarde eerlijk zou verdelen over alle bewoners, zou er voor iedereen 1,8 hectare beschikbaar zijn. Maar eerlijk is het niet, want de de gemiddelde voetafdruk per inwoner is in de Verenigde Arabische Emiraten 10,7 hectare, in India 0,9 hectare. Nederlanders gebruiken gemiddeld 6,3 hectare.