Feestweek Repair Café’s

Heb je een kapot koffieapparaat, een broek waarvan de rits het niet meer doet of een koptelefoon die af en toe kraakt? Zet ze nu vast klaar voor de Internationale Repair Café Week van 14 tot en met 22 oktober.

Handige vrijwilligers helpen minder handige buurtgenoten met het repareren van kapotte spullen. Dat was het idee toen op 18 oktober 2009 het allereerste Repair Café werd gehouden in Amsterdam. Met de internationale week wordt gevierd dat het Repair Café-concept al acht jaar bestaat. Het concept heeft zich over de hele wereld verspreid. Op dit moment zijn er meer dan 1.350 Repair Cafés verspreid over 33 landen.

Tijdens de feestweek zetten tientallen Repair Cafés de deuren open. Op sommige plekken is er taart, op andere plekken zijn er speciale acties. Zo organiseert Repair Café Leende een speciale rollatorcheck. Repair Café Zuiderkempen laat een professionele fruitpers aanrukken, waarmee mensen hun fruitoogst in sap kunnen omzetten. Check de website van Repair Café International voor openingstijden en adresgegevens van een Repair Café in jouw buurt.

Het Repair Café is niet bedoeld als gratis reparatiepunt waar je je spullen afgeeft en om ze later weer op te halen. Het idee is dat je er zelf ook wat van leert. Je kijkt mee met degene die de reparatie voor je uitvoert en als het lukt help je zelf mee. De reparateurs vinden het erg leuk om uit te leggen hoe een apparaat werkt en wat er mis is. Meestal wordt zo’n driekwart van de spullen en apparaten weer opgelapt. Er wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten aan je gevraagd.

Vrijwilligers over de hele wereld kunnen heel eenvoudig hun eigen Repair Café beginnen, met het Repair Café-startpakket, dat in zeven talen beschikbaar is. Bezoek je een Repair Café, dan help je de afvalberg te verkleinen en reparatiekennis te behouden en te verspreiden. Je komt op een gezellige manier met buurtgenoten in contact. En je strijdt mee voor beter repareerbare spullen.