Genoeg van overconsumptie

jongeren willen consuminderen

NIEUWS – Consuminderen

Genoeg van overconsumptie

 

Meer dan de helft van de consumenten wereldwijd zegt soberder te willen leven. Ze maken zich zorgen om de toenemende kloof tussen arm en rijk.

 

Van de jongeren tot 35 wil de helft consuminderen

Velen zien consuminderen niet als opoffering maar als een manier om gelukkiger te worden, blijkt uit een internationaal onderzoek. Vooral jongeren onder de 35 jaar hebben het idee dat ze bergen geld hebben verspild aan overbodige aankopen. De 35-plussers hebben dat gevoel ietsje minder, maar opvallend genoeg is juist die groep net wat meer bereidheid om een stap terug te doen. Van de jongeren tot 35 wil de helft consuminderen, van de 35-54-jarigen 54% en van de 55-plussers 57%.

Meer dan 7000 mensen uit 19 landen, verspreid over alle werelddelen, hebben aan het onderzoek meegedaan. “Ik denk dat ik gelukkiger zou zijn als ik minder spullen bezat”, zegt 4 op de 10 ondervraagden, in welk opzicht precies, dat vermeldt het onderzoek helaas niet. Tweederde maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk. En een vrijwel gelijk deel is bang dat overconsumptie op den duur zal zorgen voor een tekort aan energie en schoon water.

Dat mensen zich zorgen maken om het milieu is overigens niet direct terug te zien in hun gedrag. Uit andere recente onderzoeken komt namelijk naar voren dat Amerikanen zich de afgelopen jaren minder groen zijn gaan gedragen. Zo doen ze minder aan hergebruik of aan waterbesparing en maken ze zich minder zorgen om hoe ze de aarde achterlaten voor komende generaties.

Het onderzoek is gedaan door Euro RSCG Worldwide, een bureau voor marketing.