Gratis weg met de Vakantiebank


NIEUWS – consuminderen

Gratis weg met de Vakantiebank

De Vakantiebank heeft deze meivakantie de eerste arme gezinnen blij gemaakt met een gratis vakantie.

Mensen die heel krap zitten en jarenlang niet op reis zijn geweest, kunnen een gratis trip aanvragen.

Mensen die heel krap zitten en jarenlang niet op reis zijn geweest, kunnen een gratis trip aanvragen. Ze moeten vertellen waarom ze in aanmerking denken te komen. En hun financiële situatie uit de doeken doen. Een commissie maakt vervolgens een keuze, waarna de gegevens van de aanvrager gecheckt worden. Voor de gelukkige ligt er dan een leuke week in het verschiet.

Het initiatief lijkt op de Voedselbank. De klanten van de Voedselbank winkelen niet zelf. Ze krijgen een gratis pakket mee dat iedere week anders is. De aanvragers bij de Vakantiebank hebben geen invloed op hun reisbestemming. De Vakantiebank biedt van alles aan, variërend van een kampeervakantie in Nederland, tot een verblijf in een buitenlands hotel. Het jeugdjournaal filmde in de meivakantie een alleenstaande moeder met vijf kinderen, ontspannen kamperend in Drenthe. Betaald en geregeld door de Vakantiebank. Hessel, een jongen van een jaar of negen: ‘Ik voetbal iedere avond. Mijn moeder krijgt niet zo veel geld binnen, omdat ze een beetje in de schulden zit.’


Nood is hoog

Op de site staan onder het kopje reacties schrijnende verhalen over ernstige ziektes, scheidingen, schulden en werkloosheid, waardoor mensen jarenlang geen echte vakantie hebben gehad. De nood is hoog, blijkt uit de tientallen reacties. Er zijn veel méér aanvragers dan gratis vakanties. Op de site staat een formulier waar nieuwe kandidaten zich kunnen inschrijven. Bijzonder is dat mensen ook anderen kunnen opgeven als kandidaat vakantieganger. Ook vrijwilligers en donateurs kunnen zich op de site aanmelden.

Het organisatiewerk wordt gedaan door vrijwilligers, onder meer van Humanitas, het Leger des Heils en de sociale dienst.  De Vakantiebank is in het leven geroepen door De Vrijbuiter, een winkelketen in buitensportartikelen. Een aantal deelnemende en meebetalende bedrijven zijn Ferio Vakanties, Transavia, Graaf Bernstorff (hotel en appartementen), Ardoer.com en Country Camp.