korte vakantie


kortevakantie

NIEUWS

Lang leve de korte vakantie

Na drie weken vakantie ben je een week bezig met wassen, de post openen en werkmailtjes wegwerken. Korter en misschien wat vaker weggaan is zo gek nog niet.

Kort of lang, ver of dichtbij, voor je geluksgevoel maakt het niet uit

‘Heerlijk’, zegt een vriend die zes weken met zijn gezin gaat kamperen op Terschelling. ‘De eerste dagen moet ik afkicken van mijn werk, maar daarna kan ik echt helemaal los komen van alles.’ Hij vindt een lange vakantie ideaal. Een vriendin vliegt naar Indonesië. De reis is duur, maar het verblijf goedkoop, dus wil ze zo lang mogelijk blijven om waar te krijgen voor haar geld. We zijn gewend om in de zomervakantie minstens twee of drie weken op reis te gaan. Maar ook een korte vakantie heeft zo zijn voordelen.

Heel wat mensen hebben last van pre-vakantiestress. Vooral als ze langere tijd weggaan, willen ze alles tot in de puntjes geregeld hebben. Het huis moet schoon zijn, alle was weggewerkt, de administratie op orde. Als je minder lang weg gaat, is de druk minder groot. Ook hoef je minder te regelen. De plantjes kunnen geen drie weken zonder water, maar een klein weekje meestal wel. Er ontstaan geen problemen als de post een aantal dagen blijft liggen, als het gras een paar dagen niet gemaaid wordt, als de vuilnisbak een week blijft staan.

Als je een baan hebt, geeft de vakantieperiode vaak extra drukte. De week voor vertrek moet je taken overdragen aan collega’s en alvast vooruit werken voor de periode dat je er niet bent. Kom je terug, dan zitten je postbakje en je mailbox overvol. Je moet direct zo hard aan de bak dat je lekkere vakantiegevoel al na een halve dag verdwenen is. Ga je er kort tussenuit, dan heb je van deze extra werkdruk nauwelijks last.

Een korte vakantie geeft bovendien een hoog rendement. Het maakt voor je geluksgevoel niet veel uit of je een drie weken lange campertocht door de VS maakt of een weekje gaat kamperen op de Veluwe, zegt psycholoog Jessica de Bloom. Hetzelfde resultaat in drie keer zo weinig tijd dus, voor een fractie van het geld bovendien. Ga je korter weg, dan houd je dus tijd en geld over waarmee je in de loop van het jaar nog een paar keer kort op vakantie kunt. Zo kun je niet één maar misschien wel vier keer per jaar jezelf resetten.

Tekst: Ilse Ariëns