Hoe we er het beste van maken

museum-gouda‘Het gaat goed in mijn leven omdat ik alles neem zoals het komt.’ Antoinette is één van de vele mensen die antwoord geven op de vraag van kunstenaar Jaap van den Berg: ‘Waarom gaat het goed in uw leven?’ Een tentoonstelling rond zijn project is nog tot 5 februari te zien in Museum Gouda.

Nederlanders hebben de naam altijd maar te klagen: over het weer, over files op de snelwegen, over de trein die alweer vertraagd is. Als je Museum Gouda bezoekt, zou je dat niet meteen zeggen. Je ziet er 140 gewone inwoners van Gouda die in plaats van te mopperen vertellen over de goede dingen in hun leven. Waarom gaat het goed met ze? ‘We leven in Nederland en dat is een heel rijk land en dat is wel heel fijn’, zegt een jongetje. ‘Het gaat goed met me omdat ik er nog ben’, zegt een man die opkrabbelde na een hersenbloeding.

Als je alle verhalen hoort, blijkt dat het heus niet altijd van een leien dakje gaat. Het leven van mensen zit vol hobbels en tegenslagen. Maar de rode draad is dat iedereen er toch het beste van probeert te maken. Het is blijkbaar iets dat in ons mensen zit. ‘Toen ik een paar jaar geleden met dit project begon, wilde ik onderzoeken hoe mensen steeds opnieuw van ‘het gedoe’ in ‘het goede’ weten te komen’, vertelt kunstenaar Jaap van den Berg.

Hij ging de straat op, om precies te zijn de Markt rond het Goudse stadhuis. Hij fotografeerde 140 Gouwenaren en vroeg ze: ‘Waarom gaat het goed in uw leven?’ De antwoorden legde hij vastloop video, op audio en op papier. Het resultaat is een multimediale tentoonstelling verdeeld over 5 zalen.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je op de Facebookpagina van de kunstenaar en op de website van Museum Gouda.