Koolmees-movie

koolmees vliegt af en aan

Vele broedseizoenen achtereen werd het mezenkastje in onze achtertuin bewoond. Nooit lukte het mij om de kleintjes te zien uitvliegen. In de documentaire Mees tv is het nestelen van Koolmezen van dichtbij te bekijken, tot en met het uitvliegen van het kroost.

Dit jaar volgde ik opnieuw de uitzendingen van de familieserie Koolmees. Live in mijn achtertuin. De bladeren zaten nog niet aan de notenboom toen ik in het (te) vroege voorjaar pa Koolmees al spotte, die een blik kwam werpen op – ik geef het toe – ons inmiddels enigszins aftandse koolmezenkastje. Vanwege de grootte van onze achtertuin (hoe redt die notenboom dat toch op die paar vierkante meter?) hangt het kastje vlakbij onze achterdeur. Ook komt de kat van de buren regelmatig een kijkje nemen.

Live familieserie in mijn achtertuin

Toch was pa Koolmees dermate enthousiast over de leegstaande woning dat hij zijn propagandaliedje aanhief: ‘Vrouw van mijn hart, kom snel, ik heb een huis voor je gevonden’. Koolmeesheren slaan gemakshalve het hele datinggebeuren over. Ze zoeken eerst een huis en fluiten er dan een passende vrouw in. Ook dit jaar kreeg hij het voor elkaar. De aan en af-vliegende koolmeesman met lekkere hapjes voor zijn dame vormde een flink aantal dagen ons dagelijkse uitzicht.

Beeld: Piet van der Sanden

Gluren

Ik wist wat er komen ging – het was niet het eerste jaar met een broedend koolmeespaar in onze achtertuin – maar toch maakte mijn hart een blij sprongetje in mijn lijf toen ik bij het passeren van het mezenkastje de eerste piepjes weer hoorde. Gelukt! Bij het dagelijks aanzwellende piepgeluid – van nauwelijks hoorbaar de eerste dag tot een steeds luider ‘Meer. Meer! Meer!’ in de volgende dagen – kon ik de neiging nauwelijks onderdrukken om even naar binnen te kijken in dat koolmezenhuis om de minmeeesjes te kunnen zien. Hoeveel zijn het er? Hoe groot zijn ze al? Om nog maar te zwijgen over het verlangen er een keertje in te slagen die minimezen te zien uitvliegen. Nooit gelukt.
Maar vanavond wel: dankzij de niet aflatende Koolmezenliefde en eindeloos geduld van natuurfilmer Tijs Tinbergen ga ik vanavond onbeschaamd naar binnen kijken in een Koolmezenkast.

2Doc: Mees TV, Een documentaire van Tijs Tinbergen. Bekijk de documentaire hier

Tip: maak zelf een nestkastje.