Tractormeisje terug in Nederland


Schermafbeelding 2012-04-14 om 15.12.21

NIEUWS – Cultuur

Tractormeisje terug in Nederland

Genoeg interviewde in september 2010 Manon Ossevoort, de theatermaakster die vier jaar per trekker de wereld over reisde om verhalen te verzamelen. Komende woensdag komt haar tractor terug in Nederland.

 

Manon Ossevoort reed in gezelschap van hond Biba met 20 km per uur via de Balkan en Afrika naar de Zuidkaap en tekende verhalen op van mensen die ze onderweg ontmoette. Haar laatste bestemming was Kaapstad, waar ze in 2010 aankwam. De bedoeling was om nog datzelfde jaar met de trekker naar de Zuidpool te reizen, vertelde ze kort na aankomst aan Genoeg. Maar het kwam er niet van. De tractor moest nog klaargemaakt voor Antarctica en Manon had na vier jaar reizen rust nodig.


Poolexpeditie

Eind dit jaar gaat de poolexpeditie er toch nog komen. Woensdag worden meisje en tractor herenigd in de haven van Rotterdam, maar de reis gaat Manon zonder haar trekker maken. “Het wordt te duur om de trekker mee te nemen”, zegt ze met enige spijt. “De 350.000 euro die het gaat kosten, vind ik het niet waard. Had ik zoveel geld, dan was het beter besteed aan een goed doel.”

Dromen

Als Manon Ossevoort in december de Zuidpool bereikt, gaat ze daar een sneeuwpop bouwen “met alle verhalen en de dromen van de wereld in zijn buik”. Ze maakt daarmee het verhaal werkelijkheid dat ze ooit zelf bedacht toen ze afstudeerde aan de theaterschool: een meisje gaat op een tractor naar het einde van de wereld: de Zuidpool. Dat ze zelf dat meisje zou worden, bedacht ze tijdens een voettocht van Lourdes naar Santiago de Compostella.

Kinderboek

Voor ze vertrekt zal Manon een kinderboek schrijven over haar tractorreis. “De bedoeling is dat het in november in de boekenwinkels ligt. De kinderen die het lezen kunnen dan nog live het einde van de reis meemaken.”

www.tractortractor.org

Lees in Genoeg 81 het interview van Genoegredacteur Eva Prins met Manon Ossevoort.

Tekst: Ilse Ariens