Je vuile was als toegangskaartje voor Museum Boijmans

Tot 23 december kun je met je vuile was terecht bij de Boijman’s Wassalon. Gratis wassen, intussen het museum bezoeken en gezellig kletsen met andere bezoekers van de wasserette.

De wassalon is onderdeel van de tentoonstelling Change the system. Het museum zet ontwerpers in het licht die de wereld willen veranderen. Er is werk te zien van zo’n vijftig nationale en internationale designers en kunstenaars die oplossingen aandragen voor voor mondiale bedreigingen als vervuiling, conflicten, schaarse grondstoffen en politieke spanningen.

Een daarvan is de Rotterdamse kunstenaar Manon van Hoeckel, sociaal ontwerper. Het museum vroeg haar om iets te bedenken waardoor bezoekers met elkaar in gesprek zouden gaan. Eens wat anders, omdat het museumpubliek gewend is stil te zijn of hooguit te fluistere. Hoeckel kwam al snel uit bij een wasserette, dé plek waar mensen makkelijk een praatje maken terwijl ze wachten tot hun was klaar is. Ze had niet gedacht dat het museum ook werkelijk een wassalon zou willen bouwen, maar ze kreeg direct een enthousiast ‘ja’ op haar voorstel.

Boijman’s Wassalon is sinds de opening in oktober een groot succes. De machines draaien onafgebroken van openingstijd tot sluitingstijd. Een wastas geeft gratis toegang. Wanneer jouw was in de machine zit, kunt je het hele museum bezoeken, zolang als je wilt.