De kunst van het nietsdoen

Wij Nederlanders zijn drukdrukdruk. We werken hard en hebben ook in onze vrije tijd agenda’s vol afspraken. Wat weerhoudt ons ervan eens een tijdje lekker doelloos voor ons uit te staren? De meesten van ons kunnen daarvoor wel wat tips gebruiken: Nietsdoen, hoe doe je dat?

Nietsdoen begint met schuldgevoel uitzetten, zegt Tom Hodgkinson in Lof der luiheid, een aan te raden humoristisch handboek om minder te leren doen.

‘Leven is een kunst – niet iets dat je even inpast rondom je werk.’

Dat schuldgevoel kun je afleren door een voorbeeld te nemen aan leuke mensen zonder volle agenda. Van hen leer je nietsdoen én accepteren dat de tijd niet helemaal gevuld hoeft te zijn. En omdat zulke mensen meer tijd hebben dan anderen, kom je er, als je zelf tijd maakt, steeds meer van tegen!

Dieren zoals de luiaard heben er geen moeite mee…

  • Zing eens mee met Als wij vandaag eens niets doen van Guus Meeuwis.
  • Nietsdoen kun je niet plannen. Je moet leren herkennen wanneer het er tijd voor is. Houd dus tijd vrij in je agenda. Schrap om te beginnen wat activiteiten waar je de minste lol aan beleeft.
  • Wees selectief. Als je het je kunt veroorloven, zeg dan alleen ‘ja’ tegen klusjes waar je echt zin in hebt. 
  • ‘Als je niet weet wat je moet doen, is het tijd voor een dutje’, zei de Amerikaanse hoogleraar letterkunde Mason Cooley. Een dutje voorkomt verveling en levert soms ideeën op.
  • Je kunt ongemerkt overal even een tijdje nietsdoen door je op de wc op te sluiten. 
  • Als je kinderen hebt, leer ze dan dat vervelen er soms bijhoort. Of leer ze om nuttige klusjes te doen zodat jij af en toe even kunt nietsdoen.
Dit artikel is een gedeelte van het themaverhaal Niks. Bestel dit themanummer van Genoeg hier.