Ik Stap Over Van Bank Week

iStock_000013344949_FullHalf Nederland klaagt over de bankensector, maar vrijwel niemand zet zijn ongenoegen om in daden. Rutger Bregman, zelf nog steeds bij de bank waar hij als kind met een Penny-rekening begon, roept op tot een nationale overstapweek. Deadline: zondagavond 26 april, 24.00 uur.

Filosoof Rutger Bregman plaatste vanochtend een oproep op de website van De Correspondent. Hij vertelt dat hij zich al jaren voorneemt van bank over te stappen, maar dat hij het steeds voor zich uit schuift. Hij is niet de enige. Slechts 0,4 procent van de Nederlanders stapt jaarlijk over van bank. ‘Mensen komen pas in beweging als ze het gevoel hebben dat ze niet de enigen zijn’, schrijft hij. ‘Het is, kortom, tijd voor een nationale Ik Stap Over Van Bank Week.’

Bregman verwijst onder andere naar het nieuwste boek van Joris Luyendijk over de bankensector: Het kan niet waar zijn. Het beschrijft hoe zeven jaar na de grootste financiële crisis ooit er vrijwel niets veranderd is. Volgens Luyendijk, schrijft Bregman, ‘hebben de bankiers maar één ding geleerd van de crisis: dat we alles pikken.’

Bregman zegt deze week zijn rekening bij de ING op en roept iedereen op hetzelfde te doen. Geen enkele bank is perfect volgens Bregman, maar voor de meeste mensen is er een eerlijker en duurzamer alternatief dan de bank waar ze nu bij zitten. Om te zien welke bank bij je past, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Eerlijke Bankwijzer.

Om het hele artikel van Rutger Bregman te lezen, moet je lid zijn van De Correspondent. Je kunt ook vragen of iemand die lid is het artikel met je wil delen.