Laat buurtgenoten elkaars pakketjes bezorgen

pakketjes van de burenSteeds meer mensen kopen online waardoor in woonstraten de bestelbusjes af en aan rijden. Voor elk klein pakje een nieuwe bus, kan dat niet slimmer, vroegen twee onderzoekers van de Erasmus Universiteit zich af. Ze bedachten een systeem waarbij buurtbewoners bij elkaar gaan bezorgen.

In 2010 werden er in Nederland 90 miljoen pakketjes afgeleverd. In 2014 was dat aantal al meer dan verdubbeld, tot 190 miljoen. Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics aan de VU in Amsterdam, sprak er tegenover de NOS zijn zorgen over uit: ‘Nu heb je in een normale straat zo’n tien bestelbusjes per dag, in een iets drukkere straat zijn dat er al snel 15 tot 20. Als de trend van thuisbezorging doorzet, hebben we in 2020 zo’n 50 busjes in de straat.’ Al dat extra verkeer zorgt voor flink wat overlast. Woonstraten worden minder veilig, de busjes geven geluidsoverlast en vervuilen de lucht.

Onderzoekers Alp Arslan en Niels Agatz zijn verbonden aan de Rotterdam School of Management, een onderdeel van de Erasmus Universiteit. Ze bedachten een systeem waarbij mensen pakjes ophalen bij een pick-up point en tegen een kleine vergoeding meteen wat pakjes meenemen voor buurtbewoners. Hun uitgangspunt was dat ze de logistieke kosten voor webwinkels wilden beperken, maar een groot bijkomend voordeel is dat je er ook het milieu mee helpt, omdat er minder autokilometers nodig zijn, zeggen ze. Het scheelt al als er één buurtbewoner langs de deuren rijdt in plaats van drie of vier busjes. Neemt die buurtbewoner de fiets, dan is de winst nog veel groter.

Volgens Margreeth Pape, adviseur Logistiek en Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, zou het goed zijn als consumenten zich wat meer bewust werden van de invloed die ze zelf kunnen uitoefenen: ‘Zij maken zich er niet druk om, óf weten te weinig over de effecten van winkelen op het milieu en de maatschappij.’ Als consument kun je er bijvoorbeeld voor kiezen zelf je pakje op te halen bij een pick-up point. En wie weet kunnen we in de toekomst bewust kiezen voor een webwinkel die zijn spullen laat bezorgen met een elektrisch busje of een fietskoerier.

Er is trouwens ook onderzoek gedaan naar de verschillen tussen zelf winkelen en thuis laten bezorgen. In veel gevallen blijkt thuis laten bezorgen net iets minder milieubelastend te zijn dan wanneer een consument zelf naar de winkel rijdt. Wel moet aangetekend worden dat de onderzoekers ervan uit gingen dat 51 procent van de mensen voor het shoppen de auto neemt. Ook hebben ze niet meegenomen dat pakketbezorgers regelmatig vaker dan één keer aan de deur moeten komen voor dezelfde zending.

Bekijk het filmpje van de onderzoekers: