Jane Goodall: ‘Hergebruik en recycle je mobiele telefoon’

Genoeg had vorig jaar het voorrecht om met Jane Goodall (84) te kunnen spreken op de Hogeschool van Amsterdam. Zij legde ons daar haarfijn uit waarom het recyclen en hergebruiken van telefoons zo belangrijk is.

Jane Goodall: ‘‘De wereld is in een beangstigend slechte staat. Hoopgevend zijn de wereldwijde inspanningen van organisaties om bewustwording te creëren. En de aandacht voor duurzame oplossingen. Mobiele telefoons bevatten de waardevolle stof coltan. Een grondstof die vooral in het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt gedolven. Voor deze – vaak illegale – mijnbouw worden grote stukken Afrikaans regenwoud gekapt. Regenwoud waar ook chimpansees en gorilla’s leven die hierdoor hun leefgebied verliezen. Het is enorm belangrijk dat we heel zorgvuldig omgaan met onze mobiele telefoons en zorgen voor optimaal hergebruik’

Ernstige woorden. Maar Jane Goosdall lacht verheugd als ik haar vertel dat we met Genoeg een steentje willen bijdragen aan die bewustwording.

Een belangrijke bijdrage aan duurzamer telefoongebruik kun je zelf leveren; koop alleen een nieuwe telefoon als je die echt nodig hebt en kies dan bijvoorbeeld een refurbished iPhone. Dat zijn tweedehands iPhones, die door een professionele partij zijn gecontroleerd op schade en mogelijke defecte onderdelen. Deze worden vervangen, zodat het toestel vaak niet van nieuw te onderscheiden is. Veel winkels geven er weer 2 jaar garantie op, dus ben je verzekerd van een goed werkende telefoon.

Je oude mobiel doneren: 3 keer goed!

  1. Ieder mobieltje dat gerecycled of hergebruikt wordt, helpt de vraag naar coltan te verminderen en spaart zo het leefgebied van de apen.
  2. Elk ingeleverd mobieltje levert een vergoeding op die geschonken wordt aan het Jane Goodall Instituut.
  3. Je helpt mee de bewustwording te vergroten door mobieltjes in te zemelen, lees hier hoe dat in zijn werk gaat
*Lees hier het artikel over ons bezoek aan Jane in Amsterdam vorig jaar. Of bestel Genoeg nummer 117.