Bye bye Facebook?

Uit het Genoeg Nieuwsarchief:

Op 31 mei 2010 (!) was het Quit Facebook Day, een protestactie van twee Amerikanen die vinden dat de sociale mediasite slordig omgaat met de·rechten van zijn gebruikers. Bijna 35 duizend mensen meldden zich aan via een speciale website. Matthew Milan en Joseph Dee vinden dat de handelswijze van Facebook indruist tegen het open en democratische karakter van het internet. Geregistreerde gegevens worden ongevraagd doorgegeven aan derden.

Dat is te voorkomen, maar dan moet de gebruiker allerlei ingewikkelde handelingen verrichten. Ook is het lastig om je Facebook-profiel weer te verwijderen.
Je profielen op sociale media grondig wissen kan hier*: Suicide Machine

Het is lastig om je Facebook-profiel weer te verwijderen.

Sociale medianetwerken kosten veel tijd en energie. Ze kunnen bijdragen aan het nieuwe fenomeen infobesitas: stress door een overvloed aan informatie en virtuele sociale druk*.

Bye bye Facebook

De 35 duizend mensen die zich inmiddels hebben aangemeld bij Quit Facebook Day vertegenwoordigen slechts een fractie van de in totaal 4 miljoen Facebookers. Maar de discussie over de nadelen van sociale mediawebsites staat met de protestactie wel op de kaart. Facebook heeft bovendien beloofd de privacy te verbeteren.

*Lees ook het dossier ‘Op infodieet’ in Genoeg 75.
Update van de Genoegredactie april 2018: Facebook heeft Suicide Machine in 2010 verboden haar service ten aanzien van het verwijderen van je Facebook-profiel nog langer aan te bieden.