Duurzame Dinsdag vraagt projecten

Duurzame_DinsdagOp 7 september 2010 is het de jaarlijkse Duurzame Dinsdag. Wie een creatief, uitvoerbaar duurzaamheidsplan heeft – van ‘zonnetreintjes’ tot onderwaterwindmolens tot wilde-bloemen-zaaiplan – kan nu·meedoen aan de Duurzame Dinsdag-prijsvraag.·Inzenden kan nog tot 1 juli.

Het leuke aan de Duurzame Dinsdag-prijsvraag is dat veelal inventieve, kleinschalige en praktische plannen worden beloond in plaats van technische innovaties van (vaak) grote bedrijven. Vorig jaar won Go-Greener van Ton van Rooijen de hoofdprijs van vijfduizend euro met zijn plan om bestaande auto’s groen te ‘pimpen’ zodat ze net zo zuinig en schoon rijden als de nieuwe generatie duurzaam auto’s. 

Indienen van duurzame projecten kan hier.


Duurzaam Koffertje
Behalve de hoofdprijs, zijn er ook een tweede en derde prijs van respectievelijk drie- en tweeduizend en een jongerenprijs van duizend euro. Alle plannen – vorig jaar waren dat er bijna vierhonderd – gaan daarbij in het zogeheten Duurzame Koffertje dat op Duurzame Dinsdag wordt aangeboden aan het kabinet. Ook worden er Duurzame Lintjes uitgereikt aan mensen die zich op inaspannen voor een duurzame samenleving.

Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag vond twaalf jaar geleden voor het eerst plaats op initiatief van IVN Natuur- en Milieueducatie. Er doen verschillende organisaties en overheden aan mee. De dag zelf en en het daaraan verbonden doorlopende discusssie- en activiteitenplatform zijn bedoeld om duurzaamheid op de politieke en maatschappelijke agenda te plaatsen. Dit jaar zijn er ook regionale Duurzame Dinsdagen in verschillende provincies.