Een leuk Sinterklaasfeest is niet duur

Sinterklaasfeest_cartoon_detailVerdien 100 euroDe voorpret is alvast gratis!

Toen onze kinderen klein waren maakten we echt werk van Sinterklaas. Eerst kwam Sint aan op tv, een eenmalige feestelijke uitzending met Aart Staartjes. Ze zaten, met buurkinderen en vriendjes rond de tv, met bakjes pepernoten en warme chocola. Daarna kwam hij op dezelfde dag aan hier in het dorp, ook met een boot in de ringvaart, waarbij het steevast nat en koud was. Ook kwam de Sint op één of andere manier altijd flink later dan aangekondigd. Maar dat met verkleumde vingers wachten op de schouders van pappa hoort er nu juist bij. Dan een feest in het dorpshuis, schoentjes zetten bij de plaatselijk grootgrutter en/of bank, en mooie Sint-etalages bekijken. Thuis enorme tekeningen en brieven maken, voor Sint én Piet, en in één moeite door werken aan de verlanglijst. Daartoe dromerig en eindeloos de kleurige speelgoedgidsen doorbladeren. Bij ons maakten ze eerst een ‘long-list’ met tien uit de gidsen geknipte afbeeldingen, die ze later moesten terugbrengen naar een shortlist. Het schoenzetten, één keer per week maar wel all the way. Dus met tekeningen, hooi, water en wortel voor het paard en een goede partij zingen. Volgens de moderne pedagogiek zou het slecht zijn als kinderen bang worden gemaakt voor Sint. Ik vond het nooit een punt om bij wangedrag fijntjes te wijzen op mogelijke cadeautechnische gevolgen. En omgekeerd, als er voorbeeldig werd gezongen bij de schoen, de pepernoten door de kamer te laten vliegen. Sint op school is geweldig en het laatste gratis feestje. Pakjesavond is de climax, met veel hard aanbellen, gebonk op de ramen en Sintmuziek uit de speakers.


Sint-tips bij kleine kinderen:

– Geef kleine kinderen echt grote cadeaus. Een enorme doos als ‘speelhuis’, opblaasdolfijn, skippybal, opblaasboot, helemaal ingepakt.

–  Probeer het te houden bij één keer, maximaal twee keer per week schoen zetten, steeds met piepklein cadeautje in de schoen.

– Zoek cadeaus waar het kind echt iets mee kan, zoals constructiespeelgoed, een bordspel of iets van de verlanglijst. Vermijd speelgoed met batterijen: die blijven geld kosten. Slecht voor milieu en portemonnee. Je hoeft geen sokken en onderbroeken te geven, maar een paar dingen die toch nodig zijn mogen best.

– Kinderen jonger dan twee jaar hoeven nog geen cadeaus. Voor Sinterklaas kun je hun eigen speelgoed en knuffels inpakken. Het uitpakken en herkennen van het speelgoed is voor de peuter één groot feest.

Tekst: Marieke Henselmans
Illustratie: Gijs Henselmans