Gerecycled mobieltje op zonne-energie

De eerste mobiele telefoon van gerecycled materiaal en op zonne-energie is – onder voorbehoud – vanaf januari in Nederland te koop. De Samsung Blue Earth (S7550) is gemaakt van hergebruikte plastic flessen en vrij van schadelijke stoffen.
 

Ook de oplader en de verpakking zijn van hergebruikt materiaal. Hij kan behalve met een aacu ook met zonnecellen worden opgeladen. De capaciteit daarvan laat nog te wensen over: je kunt er één gesprek mee voeren, zegt Samsung.

Het toestel is wel zuinig in gebruik. Het heeft verder allerhande snufjes zoals een functie waarmee je kunt berekenen hoeveel CO2 je bespaart door te wandelen in plaats van de auto te pakken. Verder kun je er alle voorkomende functionaliteiten op vinden:

– Touchscreen
– GSM 900 en 1800 MHz netwerken
– mobiel internetten (GPRS)
– SMS en MMS
– Trilalarm en polyfone beltonen
– Bluetooth

De Blue Earth is verkrijgbaar in blauw en zwart. De prijs, het interne geheugen, de afmeting en het gewicht zijn nog niet bekend.

Mobiele telefonie in Nederland is overigens nog verre van eerlijk en duurzaam. Uit het recente rapport ‘Fair Phones in the Netherlands: Your Call‘ van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)  bleek dat providers en fabrikanten zich niet of nauwelijks bekommeren om de milieu en humanitaire omstandigheden waarin hun telefoons worden gemaakt.

Van de beschikbare modellen mobiele telefoons zijn er slechts vier van gerecycled materiaal:

– Motorola RENEW W233
– Nokia 3110 Evolve
– Samsung S3030 Eco

De Samsung Crest Solar (E1107) kan ook met zonne-energie worden opgeladen, maar is niet van gerecyclede grondstoffen gemaakt.