Moederdagtaart bakken

moederdag_websiteJe kunt een vermogen besparen door het zelf bakken van taarten en gebak. Begin met een eenvoudige appeltaart. Een moederdagtaart uit de winkel kost al snel 8 tot 18 euro.

Er komen een paar uitstekende taart-gelegenheden aan:

  • Zijn er eindexamenkandidaten in je familie of buurt? Rond deze dagen kun je de triomfantelijke vlaggen met rugzak in de straten zien verschijnen. Bak een aantal taarten. Geef een warme taart aan het geslaagde kind of de getergde ouders. Of aan beide een.
  • Komende zondag is het Moederdag. Bak een lekkere taart vlak voordat je op bezoek gaat en neem hem warm mee.

Appeltaartrecept
Voor een eenvoudige appeltaart heb je nodig (afgezien van de springvorm):

– 250 g bloem – € 0,10 (1 kilo € 0,39)

– 100 g suiker – € 0,08 (1 kilo € 0,77)

– 150 g koude boter – € 0,48 (250 gram € 0,80)

– 1 kilo appels € 0,66 (1500 gram € 1,00)

– 2 theelepels kaneelpoeder € 0,02

– 2 eetlepels voordeeljam – € 0,19 (450 gram € 0,65)

Totaal: € 1,53 : 6 = € 0,25 per punt

Zo maak je de moederdagtaart:

De bloem boven een kom zeven en 75 g suiker en een mespunt zout erdoor mengen. De boter met twee messen tot erwtjesgrootte door de bloem snijden, 2 eetlepels ijskoud water toevoegen en met koele hand tot een soepel deeg kneden. Van het deeg een bal vormen, deze verpakken in plasticfolie en ± 1 uur in de koelkast leggen. Intussen de appels schillen, halveren, klokhuizen verwijderen en in kleine stukjes snijden. Overdoen in een kom en het kaneelpoeder en de rest van de suiker erdoor mengen. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
De oven voorverwarmen op 175°C. Een springvorm van ± 24 cm invetten en het aanrecht en een deegroller bestuiven met bloem. Het deeg uit de koelkast nemen en 3/4 deel ervan uitrollen tot een lap van ± ½ cm dik. De vorm bekleden met de deeglap, zodat een opstaande rand van ± 3 cm hoog ontstaat. Het appelmengsel erin scheppen. De rest van het deeg uitrollen en tot lange repen snijden. Deze deegrepen als vlechtwerk op de vulling leggen. In het midden van de oven de appeltaart in ± 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Intussen in een steelpan de jam al roerend op een zacht vuur verwarmen. Uit de oven de appeltaart direct bestrijken met de jam en de taart op een taartrooster ± 10 minuten in de vorm laten afkoelen.

Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans