Goedkope supermarkt niet minder duurzaam

Prijsvechters zijn niet per se minder duurzaam dan de wat duurdere supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de LEI Wageningen UR en RSM Erasmus Universiteit.

 

De twee onderzoeksinstituten namen het duurzaamheidsbeleid tussen 1995 en 2007 onder de loep van Albert Heijn, Super de Boer, C1000 en de Europese concerns Coop, Tesco, Kesko. Hieruit bleek dat duurzaam en maatschappelijk verantwoord voor alle supermarkten thema’s van belang zijn.


Het hele (Engelse) rapport (pdf)
Onderzoeksrapport duurzaamheidsbeleving door de consument van de LEI (pdf)

Consumentenonderzoek
Dat niet altijd even duidelijk is dat er duurzame producten in de gewone supermarkt liggen,, komt deels omdat het voor consumenten pas duidelijk en geloofwaardig is dat een winkel duurzaam beleid voert, als (a) de hele uitstraling van het bedrijf daarop is gericht en (b) de duurzame artikelen op zoveel mogelijk fronten – milieu, fairtrade, diervriendelijk – goed scoren.

Maar ze zijn er dus wel, die producten, ook al moet je ze bij de goedkoper supermarkten nu nog even zoeken tussen de kiloknallers. Dat is goed nieuws voor de milieu én prijsbewuste consument, maar er zit wel een klein addertje onder het gras: er is namelijk geen consensus over wat duurzaam beleid precies inhoudt.

Gedragscode
In de jaarverslagen wordt wel de gedragscode voor het management in de keten omschreven, maar niet wat er aan gedaan wordt om ervoor te zorgen dat men die ook naleeft. Ook is niet duidelijk hoe die ethiek samenhangt met de rest van de bedrijfsvoering in het bedrijf. Volgens het rapport is het juist cruciaal dat managers van een bedrijf de neuzen één kant op hebben omdat het anders heel moeilijk wordt om externe toeleveranciers te binden aan mvo-maatstaven.

Ook laten supermarkten de kans liggen om zich met hun huismerken effectief te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Duurdere supermarkten als Albert Heijn (‘Puur & Eerlijk’) doen dat wel en boeken daar succes mee, terwijl ze misschien wel helemaal niet zo opmerkelijk presteren op duurzaamheidsgebied.

Wordt vervolgd
Dat supermarkten dit wel graag anders zien, blijkt uit het feit dat het onderzoek onderdeel is van ‘Duurzaam in retail’, een project op inititatief van Super De Boer met Stichting Natuur en Milieu en Oxfam Novib. Dit project is dit jaar afgerond en moet een duurzaam beleidsmodel opleveren dat voor alle supermarkten geschikt is.

TIPS:
– De Wakkere Winkelaar speurt elke twee weken de meest dier- en milieuvriendelijke supermartkaanbiedingen uit en mailt die naar abonnees.
– Op Winkelwaar.nl kun je de supermarktaanbiedingen in je postcodegebied opvragen en prijsvergelijkingen maken per productgroep.