Speelgoedwijzer voor niet-giftig Sinterklaasfeest

Wie kinderspeelgoed wil aanschaffen voor Sinterklaas, kan dat veilig doen met de Speelgoedwijzer. Het internationale milieunetwerk Women in Europe for a Common Future (WECF) heeft in kaart gebracht welk speelgoed giftige stoffen bevat. Vooral de omstreden ftalaten (weekmakers) in zacht kunststof zijn een risico.

Speelgoedwijzer
In de Speelgoedwijzer staat hoeveel weekmakers er zitten in:

– poppen
– puzzels
– knuffels
– houten speelgoed
– plastic speelgoed
– verf
– cosmetica
– elektronisch speelgoed.

Je kunt de Speelgoedwijzer hier downloaden of aanvragen via: info@eenveilignest.nl

Ftalaten
Ftalaten zitten in onder andere vloerbedekking, behang, slangen, kabels, infuuszakken, dakbedekking, in de bereiding van verf, lak, lijm, cosmeticaproducten, schoonmaakmiddelen, inkt en afdichtingskit. Het gebruik ervan is omstreden. Maar omdat veiligheidstesten geen rekening houden met een mogelijk cumulatief effect – de gevolgen van een langdurige blootstelling aan een als veilig beschouwde maximale dosis – is van een algeheel verbod geen sprake.

Kinderen
Voor kinderen ligt dat anders. Door hun lage lichaamsgewicht en snelle stofwisseling zijn jonge kinderen kwetsbaarder voor schadelijke chemische stoffen dan volwassenen. Volgens de Europese Speelgoed Richtlijn. mogen ftalaten daarom in de EU niet in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen voorkomen in concentraties hoger dan 0,1 massaprocent van het totaal aan zachte kunststof.

Bij een langdurige blootstelling aan kleine beetjes ftalaten ontstaat bij jongetjes volgens het recente WECF-onderzoek ‘Safeguarding Future Generations’ het risico op een kleinere balzak (scrotum) en penis en een toegenomen kans op niet ingedaalde teelballen.


Voedsel en Waren Autoriteit

Ondanks het EU-verbod voor speelgoed- en kinderverzorgingartikelen vond de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onlangs echter in bijna 30 procent van het speelgoed gemaakt van zacht kunststof, te veel ftalaten. Dat gold voor producten die door kinderen in hun mond kunnen worden gestopt.

Een algemeen advies is om alleen speelgoed te kopen van natuurlijke materialen en de producten te wassen voor gebruik. Plastic speelgoed met een ‘PVC-vrij’-label is vrij is van ftalaat.

Een algemeen advies is om alleen speelgoed te kopen van natuurlijke materialen en de producten te wassen voor gebruik. Plastic speelgoed met een ‘PVC-vrij’-label is vrij is van ftalaat.

Algemene tips voor een veilige leefomgeving voor kinderen: www.eenveilignest.nl of www.projectnesting.org