Vrijkomend spaarloon wel of niet uitgeven


HANDIG – Geld

Vrijkomend spaarloon –
wel of niet uitgeven?

 

De regering geeft het spaarloon tot het einde van dit jaar vervroegd vrij, in de hoop dat we kwistig geld gaan uitgeven en zo de tanende economie een impuls geven. Het gaat om 4,3 miljard euro. Wordt aan die noodkreet massaal gehoor gegeven? Dat is de vraag, in 2005 hielp een vergelijkbare maatregel niet.

De banken willen u maar al te graag binnenhalen.

Hanneke van Veen, mede-auteur van Sparen, voor nu en later! en oprichter van De Vrekkenkrant, de voorloper van Genoeg, geeft haar visie.


Kopen op commando
Als geen ander snap ik dat u als fan van Genoeg trouwens helemaal geen zin heeft om op commando aan het kopen te slaan. U koopt alleen iets als u het echt nodig hebt.

Bij u zal de keus eerder vallen op continueren van het spaarloon of het opnemen en (tijdelijk) onderbrengen op spaarrekening of deposito. Dan is er weliswaar niet langer sprake van belastingvoordeel, maar meestal wel van een hogere rente dan u bij het spaarloon ontving. De banken willen u maar al te graag binnenhalen. Zij zitten momenteel om spaargeld te springen. Alles daarover vindt u op www.vanspaarbankveranderen.nl.

Toch is het opletten. U, als consument was uiteindelijk niet schuldig aan de financiële crisis. Het waren de banken met hun onverantwoorde beleggingen, absurde bonussen en gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, die iets goed te maken hebben. Het is dus zaak een bank te vinden die daar niet of nauwelijks aan heeft meegedaan en dat ook in de toekomst niet zal doen.

Hoe vind je een goede bank
Hoe u zo’n bank vindt? Heel eenvoudig, zoek het uit op www.eerlijkebankwijzer.nl. Daar staat per bank alles over bonusbeleid, wapenhandel, gevaarlijke en/of milieubelastende investeringen, kinderarbeid etc. Als u tegen de rompslomp van het overstappen naar een andere bank opziet, neemt u dan eenvoudig een spaarbank erbij en houdt uw betaalrekening gewoon aan.

Klimaatbeleid
Er is nog meer waar u op kunt letten: uw persoonlijke CO2-uitstoot. Die wordt bepaald door de hoeveelheid autorijden, elektriciteit, gasgebruik enz. Maar ook door hoe u spaart. Daar maakt de keuze van een bank wel degelijk verschil.

Kijk daarvoor op www.nietmetmijngeld.nl. Op die site wordt van de vier grootste banken van Nederland, ASN Bank en Triodosbank precies aangegeven hoeveel CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door elke 10.000 euro spaargeld. Die uitstoot varieert enorm, van 0 kilo CO2 per jaar (ASN en Triodos) tot maar liefst 1.890 kilo per jaar bij ABN AMRO.

Dat staat gelijk aan de uitstoot van negen maanden (gemiddeld) autogebruik. Als Genoeg-lezer rijdt u waarschijnlijk niet of zo min mogelijk auto. Door bij zo’n vervuilende bank te sparen, wordt uw inzet volkomen ontkracht. ’t Is maar dat u het weet!

Hanneke van Veen

Wat vindt u van de maatregel van de overheid om spaarloon vervroegd vrij te geven? Mail het ons.