Vrolijk Voordelig Kerstdiner

Bespaar 200 euro

Veel mensen krijgen zo de zenuwen van de hoge eisen die er aan een correcte Kerst worden gesteld, dat ze steeds meer kant-en-klaar kopen. Van complete garnalencocktails ín het glazen schaaltje, waterige soepjes, opgemaakte gourmetschotels (al kun je daar al bijna niet meer mee aankomen) tot voorgebraden wildschotels in luxe saus.

kerstdiner_websiteOf het lekker is en bij je eigen smaak past (laat staan de smaak van kleine kinderen) is nog maar helemaal de vraag. Het enige dat gegarandeerd en zeker is, zijn de belachelijke prijzen. Kom op jongens: zelf maken is niet alleen voordeliger maar leuker, lekkerder en veel gezelliger. Je bespaart jezelf niet alleen geld, maar voorkomt ook de kerstkeukenstress die al tot veel ongelukken heeft geleid…

Tips voor een Vrolijk Voordelig Kerstdiner:

– Zoek in de tijdschriften die gratis in de supermarkt te krijgen zijn naar menusuggesties en inspiratie. Voordeelsupers zoals Aldi, Lidl of Jumbo hebben ook vaak folders met recepten. Volg nooit klakkeloos recepten op. Je kunt de allerduurste ingrediënten weglaten of vervangen door voordelige. Bijvoorbeeld:

– surimi (0,79 euro per 200 gram) in plaats van kreeft;

– cherry-tomaatjes (0,80 euro per 250 gram) in plaats van pomodori;

– biologische tuinkers (0,69 euro) om sla op te leuken;

– Burg-natuurazijn (0,42 euro per liter) in plaats van ingewikkelde wijnazijn;

– zonnebloemolie (1,29 euro per liter) in plaats van de duurste olie. Etcetera.

– Zoek precies uit hoe laat de winkels dichtgaan vlak voor kerst. Rollades, filet americain, luxe vleeswaren, fondueschotels en biologisch scharrelvlees worden meestal een uur voor sluitingstijd afgeprijsd. Je kunt overwegen pas in dat laatste uur je keus voor het vlees van je kerstdiner te maken. Je kunt daar ook een gourmetschotel mee samenstellen.

– Kies een voordelige en verrukkelijke basis: aardappels. Kook schoongeboende aardappels in de schil en snijd ze (eenmaal afgekoeld) in schijven, partjes of vormpjes. Frituur ze in zonnebloemolie, bestrooi ze met grof zeezout. Of maak zelf rösti.

– Serveer vier soorten groenten zoals maïs, boontjes, broccoli, asperges, een bakje rauwkost (komkommer in sterren gesneden, tomaat of wortel) en een schaaltje groene sla. Dan is er voor iedereen wel iets lekkers bij.

– Neem als toetje eenvoudig roomijs waar je naar smaak kaneel, stukjes noot of fijngeraspte overgebleven chocoladeletters doorheen hebt geroerd. Met zelfgeklopte slagroom. Of met warme chocoladesaus.
Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans