Weekagenda 18 t/m 24 augustus 2011

forrester_soundtrack_prinsentuin_concertHeel veel gratis muziek deze week. Bijvoorbeeld in Groningen tijdens het Noorderzon Festival, bij het Grachtenfestival in Amsterdam, tijdens Jazzstad Haarlem en in verschillende parken. Verder: het waterspektakel Scheepsjoag City, de Pure Markt en meer.

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.

Een tip voor de weekagenda? Mail de redactie

 

Donderdag 18 t/m zondag 28 augustus 2011

Noorderzon Festival (Groningen)

Internationaal festival in de stad Groningen met podiumkunsten uit alle werelddelen en een gratis zomerfeest. Noorderplantsoen en de binnenstad van Groningen, wisselende openingstijden en prijzen (circa € 8,00 á € 15,00). Veel muziekconcerten zijn gratis. Klik hier voor een overzicht en hier voor het hele programma.

 

T/m zondag 21 augustus 2011

Grachtenfestival (Amsterdam)

Jaarlijks muziekfestival op en rondom de grachten in de binnenstad van Amsterdam. Veel concerten zijn gratis (maar voor sommige zijn wel kaarten nodig!). Kijk op de website voor het programma en de aanvangstijden.

 

T/m zondag 21 augustus 2011

Haarlem Jazzstad (Haarlem)

Het grootste gratis jazzfestival ter wereld speelt zich af in de binnenstad van Haarlem. Met optredens van o.a. Benjamin Hermans en Peter Beets. Grote Markt, Klokhuisplein, Proveniersplein, Oude Groenmarkt en Hortusplein, do. vanaf 18.00 uur, vrij. vanaf 15.30 uur, za. vanaf 14.00 uur en zo. vanaf 10.00 uur.

buurtwinkelT/m 21 augustus 2011
De buurtwinkel (Amsterdam)
Omvangrijke tentoonstelling op meerdere locaties over de bakker, de visboer en de toko op de hoek. Buurtwinkels vertelt de geschiedenis van de kleine middenstand in Amsterdam en belicht de huidige positie van deze ondernemers. Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam, winkelpand Van der Pekstraat 2 in Noord, een Turks koffiehuis in de Javastraat 111 in Oost en in het Theo Thijssen Museum en het Van Eesteren Museum. In etalages van (voormalige) buurtwinkels hangen door de hele stad foto’s van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Op de speciale website staan verhalen, foto’s en objecten.

 

Vrijdag 19 t/m zondag 21 augustus 2011

Blijburgstrand (Amsterdam)

Het hele weekend speciale activiteiten op het stadstrand van Blijburg met onder andere vrijdag en zaterdag ’s avonds dancefeesten en zondagavond een open podium voor bluesmuzikanten, Pino’s Blues. Vrijdagochtend yoga- en zaterdagochtend Zumo-workshops. Kijk op de site voor meer informatie. Strand van Blijburg, Muiderlaan 1001, Amsterdam.

 

jan_jaap_van_der_walVrijdag 19 t/m zondag 21 augustus juli 2011

Vondelpark openluchttheater (Amsterdam)

Gratis zomervoorstellingen en -concerten op vrijdag- en zaterdagavonden en de zondagmiddag in het Vondelpark. Kijk op de website voor het programma en aanvangstijden.

 

T/m zondag 21 augustus 2011
De Parade (Amsterdam)
Het reizende theaterfestival De Parade heeft als laatste standplaats Amsterdam. Wie even aan de feestdrukte wil ontsnappen, kan naar de stiltedisco, of het speciaal aangelegde stiltegebied van De Parade. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Het terrein gaat open om 14.00 of 15.00 uur; let op: op sommige dagen afwijkende openingstijden. Tot 16.00 uur is toegang tot het festivalterrein gratis, daarna € 7,00. Kaarten voor voorstellingen kosten tussen € 2,00 en € 9,00. Muziekoptredens in De Orangerie, café IK en café Correct zijn gratis.

 

Vrijdag 19 augustus 2011

Grow Your Own Drugs (TV-tip)

Etnobotanicus James Wong maakt met natuurlijke middelen uit tuin en berm gemakkelijke remedies tegen alledaagse kwalen, zoals goudsbloemgel tegen acné, viooltjescrème tegen eczeem en badbruistabletten van lavendel.  De recepten uit dit seizoen staan hier (Engels).

RTL 4, 16.35-17.05 uur.

 

Vrijdag 19 augustus 2011

Sunsets Filmfestival (Amsterdam)

Tot en met begin september elke vrijdag bij mooi weer een filmklassieker in de openlucht bij het Eye Filmmuseum. Vanavond Easy Rider (1969) van en met Dennis Hopper en Peter Fonda en met verder een hoofdrol van Jack Nicholson. Terras van Vertigo voor het Eye Filmmuseum in het Vondelpark in Amsterdam, aanvang 21.15 uur (inclusief inleiding). Kaarten kosten € 3,00 en zijn te koop vanaf een week voor de voorstelling aan de kassa (reserveren via (020) 5891400). Bij regen of storm gaan de voorstellingen niet door.

 

ketelhuis_openluchtbioscoopZaterdag 20 augustus 2011

Openluchtbioscoop Ketelhuis (Amsterdam)

Zes zaterdagen een gratis bioscoopvoorstelling in de openlucht, zodra de zon zakt. Vanavond Benda Bilili!, een documentaire over de gelijknamige Congolese band die inmiddels overal in Europa succes heeft.

27 augustus: Lou Reed Berlin

Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam, aanvang 21.30 uur. Kom op tijd om verzekerd te zijn van een zitplaats.

 

scheepsjoagenZaterdag 20 en zondag 21 augustus 2011

Scheepsjoag City (Onderdendam, Groningen)

Waterspektakel op en rond het Boterdiep en het Winsumerdiep met onder andere: een botenrace, wandeltochten, een oldtimerrit, kinderactiviteiten, kermis, een hanebalkgevecht en live-optredens op een drijvend muziekpodium. Kijk op de website voor meer informatie.

 
Zondag 21 augustus 2011

Houtmansplantsoenconcerten (Gouda)

Vanmiddag een optreden van de vrouwelijke bluesband BBQueenies. Houtmansplantsoen, Fluwelensingel, Gouda, 14.00-17.00 uur, toegang gratis.

Zondag 21 augustus 2011
Krijg de Kleren! (Amsterdam)
Maandelijkse kledingruil voor iedereen die behoefte heeft aan een ‘nieuwe’ gratis outfit. Modeprofessionals geven advies, een DJ draait plaatjes en er is een fotograaf aanwezig om de bezoekers in hun nieuwe uidossing vast te leggen. Verder kun je worden geknipt, een tas laten bedrukken, je kleding laten customizen en meer. Op de Facebook-pagina van Krijg de kleren! staan de spelregels van het kledingruilfeestje. Amsterdam Roest, Czaar Peterstraat 213, Amsterdam-Oost, 13.00-18.00, 5,00

forrester_soundtrack_prinsentuin_concertZondag 21 augustus 2011

Prinsentuin Concerten (Leeuwarden)
Vandaag het jaarlijkse singer-songwriterfestival met optredens van onder meer Jelle Paulusma (ex-Daryll Ann), Iain Matthews en Baartmans. Prinsentuin, Leeuwarden, vanaf 13.00 uur.

 

Zondag 21 augustus 2011

Pure Markt (Amsterdam)

De Pure Markt is terug van zomerreces. Op wisselende Amsterdamse locaties worden ambachtelijke, veelal biologische producten uit de directe omgeving en daarbuiten verkocht, van Westlandse tafeldruiven en Bentheimer-varken tot chocola uit het regenwoud en huisgemaakte Engelse pies. Vandaag op: George Gershwinplein, Zuidas Amsterdam, 11.00-18.00 uur. (volgende week: Park Frankendael).

 

Zondag 21 augustus 2011

Gratis rondleiding Van Abbemuseum (Eindhoven)

Elke zondag worden er in het Van Abbemuseum gratis rondleidingen georganiseerd. De eerste zondag van de maand staat deze in het teken van de architectuur van het gebouw, de andere zondagen staan de collectie en de tentoonstellingen centraal. Op iedere eerste donderdagavond van de maand is het museum tot 21.00 uur geopend, en vanaf 17.00 uur gratis te bezoeken. Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven.

 

Weekdagen

Hoe schoon is jouw huis? (TV-tip)

Herhaling van de originele Britse versie van Hoe schoon is jouw huis? waarin Kim Woodburn en Aggie MacKenzie de ergste viespeuken ontmaskeren. Vooral leuk vanwege de talloze (goedkope) huishoudtips: huisgemaakte wc-reiniger van azijn, zuiveringszout, water en tea-treeolie, koper poetsen met ketchup enzovoorts. RTL 8, elke weekdag van 19.30-20.00 uur.

 

Dinsdag 23 augustus 2011

Over Datum Eetclub (Amsterdam)

Ruim tweederde van alle Nederlanders durft een pak yoghurt dat over de houdbaarheidsdatum is niet eens meer te proeven om te controleren of die nog goed is. En melk die een beetje zuur is, krijgt al helemaal een enkeltje afvoerput – terwijl die vaak nog prima bruikbaar is om pannenkoeken te bakken. Mediamatic organiseert op zes dinsdagavonden de Over Datum Eetclub, voor mensen die het geen probleem vinden dat voedsel voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum is. Mediamatic BANK, Vijzelstraat 68, Amsterdam. Informatie en reserveringen.

Lees meer over de Over Datum Eetclub.

Lees ook de rubriek ‘Houdbaar’ in Genoeg 86 (over de betekenis van houdbaarheidsaanduidingen op voedselverpakkingen) en Genoeg 87 (over de houdbaarheid van eieren) Bestellen kan hier.

 

Dinsdag 23 en woensdag 24 augustus 2011

Mama kookt – Open podium (Amsterdam)

Open podium voor nieuw stand-up-comedytalent en professionals die vers materiaal willen uitproberen. Mama kookt een daghap. Comedy Café, Max Euweplein 43-45, Amsterdam, diner vanaf 17.30 uur, de optredens beginnen om 21.30 uur. Kosten: € 5,00 voor de daghap. € 3,00 voor de voorstelling. Reserveren gewenst: info@comedycafe.nl of (020) 638 39 71.

Op woensdag is er een vergelijkbare try-out-show. Kosten: € 5,00 voor de show, € 5,00 voor de daghap en € 12,50 voor de ‘spare ribs deal’: toegangskaarten en ribbetjes kluiven.

 

Woensdag 24 augustus 2011
Veko-diner (Amsterdam)
Iedere woensdag bereidt chef-kok Erik Wilschut voor € 6,50 een vegetarisch en biologisch driegangendiner. Zaal 100, De Wittenstraat 100, 1052 BA Amsterdam, 18.00 uur. Reserveren via: veko300@zonnet.nl

 

Woensdag 24 augustus 2011

Parkpodium Boom en Bosch (Breukelen)

Nog meer gratis parkconcerten. Vanmiddag optredens van Sonic Soul en de Bruce Selection Big Band. Parkpodium in de tuin van het gemeentehuis, Markt 13, Breukelen, 14.00-17.00 uur.

 

Woensdag 24 augustus 2011

Gouds Montmartre (Gouda)

Iedere woensdag t/m 7 september curiosamarkt met spullen uit grootmoeders tijd voor betaalbare prijzen, antiek, boeken, curiosa, verzamelobjecten en meer. De Markt, Gouda, 9.00-17.00 uur.

 

Woensdag 24 augustus 2011

tuinweek_stoutenburgTuinmiddagen (Stoutenburg, bij Amersfoort)

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg wordt elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag de biologische moestuin opengesteld voor publiek. Ook is er een beeldenexpositie van Lubbo de Graaf te zien. Stoutenburgerlaan 5, Stoutenburg, 12.30-16.30 uur. Toegang gratis.

 

Woensdag 24 augustus 2011

Boottocht (Kropswolde, Groningen)

Tot en met 14 september elke woensdag een vaartocht met fluisterboot De Doeker. Een gids vertelt over het Zuidlaardermeer en legt aan bij bijzondere plekjes in het Groninger Landschap, zoals de vogelkijkhutten. Vertrek vanaf de steiger bij paviljoen/jachthaven De Leine aan de Meerweg 62 in Kropswolde, 14.00-15.30 uur. Kosten: € 7,50. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol.

 

Woensdag 24 augustus 2011

Outdoor Cinema (Amsterdam)

Op het stadstrand van Blijburg staat elke woensdag in augustus een openluchtbioscoop. Bezoekers huren een koptelefoon voor € 5,00 zodat er geen geluidsoverlast is. Strand van Blijburg, Muiderlaan 1001, Amsterdam. Check bij slecht weer vanaf 16.00 uur op de site of de voorstelling doorgaat.

 

Woensdag 24 t/m zaterdag 27 augustus 2011

Visserijdagen (Harlingen, Friesland)

Groot volksfeest rond de visserij en de haven met muziek, zang, dans, markten, sportieve evenementen, kunst, folklore en meer. Een groot aantal activiteiten is gratis toegankelijk. Kijk op de website voor meer informatie.

 

Donderdag 25 augustus 2011

Plug ‘n Party (Amsterdam)

Bij een van de elektrische laadpalen in Amsterdam wordt een feestje gebouwd met een DJ en gratis opladen. Geef je hier op en ontvang een SMS met de locatie 48 uur voor het feest begint.

 

Wisselende dagen
Palm Parkies (Bergen op Zoom, Breda, Dordrecht, Roosendaal en Tilburg)
Reeks van gratis zomerconcerten in parken in verschillende steden. Het programma rouleert en omvat o.a. concerten van De Kast en Hans Dulfer. De concerten zijn in elke stad op een andere vaste dag. Kijk op de website voor meer informatie.

Elke weekdag vanaf 12.00 uur
Last Minute Ticketshop (Amsterdam en Groningen)
Vanaf twaalf uur ’s middags worden in Amsterdam (werkdagen) en Groningen (vrijdag en zaterdag) onverkochte kaartjes voor theater-, muziek-, dans- en filmvoorstellingen van die avond (en enkele matinees) voor de helft van de prijs (plus € 2,25 reserveringskosten) in de verkoop. Het aanbod staat online, maar let op: kaartjes kunnen niet telefonisch of via internet worden gekocht.
Kaartverkoop Amsterdam bij de AUB Ticketshop op het Leidseplein, de VVV tegenover het Centraal Station en de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade. Aanbod online vanaf 8.00 uur.
Kaartverkoop Groningen bij de Uitshop Groningen, de VVV-winkel aan de Grote Markt. Aanbod online op vrijdag en zaterdag vanaf 12.00 uur.

 

Zomer 2011
Wild zwemmen
Waarom betalen voor een chloorbad als je ook in open water lekker kunt poedelen? Op deze site staan links naar de verschillende provinciale websites over zwemplaatsen in de natuur en informatie over veiligheid en voorzorgsmaatregelen.

Zomer 2011
Gratis natuuractiviteiten
Natuurmonumenten organiseert verschillende gratis activiteiten over en in de natuurgebieden van Nederland. Klik hier voor een actueel overzicht.

Zomer 2011
Open tuinen
Open tuindagen, georganiseerde bezoeken, workshops en excursies staan in de agenda van het tijdschrift Groei & Bloei. Of kijk op de website Open tuinagenda.

Vanaf 30 juni 2011
Dier of ding? (Tilburg)
De educatieve tentoonstelling Dier of ding? gaat over de eeuwenoude, ambivalente relatie tussen mens en dier. Smakelijk op het bord, lief op schoot. Er hoort een speciale website voor kinderen bij de expositie. Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg, open ma-vrij 10.00-17.00 uur, za en zo 12.00-17.00. Toegang kost € 7,00 voor volwassenen, € 5,00 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar, kinderen t/m drie jaar gratis.
Lees meer over de relatie tussen mens en dier in het dossier ‘Houden van dieren. Zijn ze lief of lekker?’ In Genoeg 82. Nabestellen kan hier.

T/m augustus 2011
Bourgondische feestmalen
De hele zomer Bourgondische Feestmalen op verschillende biologische boerenerven in het land. Kijk op Van Eigen Erf voor data en locaties. Op de fiets langs verschillende biologische bedrijven kan ook.

artzuid_2011T/m 28 augustus 2011
Beeldenroute Artzuid (Amsterdam)
In het monumentale, door architect Berlage ontworpen Plan Zuid zijn vijftig beeldhouwwerken te zien. Curator Jan Cremer confronteert in de tentoonstelling The World Around, Equality in Diversity de Europese beeldhouwkunst met werken van kunstenaars uit onder andere de Verenigde Staten, Brazilië, Suriname, India, China, Zuid-Afrika, Indonesië en Japan. De beeldenwandeling is gratis en duurt ongeveer 2,5 uur. Bij de infodesk voor het Hilton Hotel zijn een routekaart en audiotour beschikbaar. De audiotour is ook te downloaden.

T/m 6 mei 2012
Geld maakt gelukkig (Utrecht)
De gezinstentoonstelling Gelukzoekers. Magie van geld gaat over ‘geldrituelen’. Kinderen kunnen onder andere het pakhuis van Dagobert Duck bezoeken waar zijn beroemde geluksdubbeltje is opgeslagen. Geldmuseum, Leidseweg 90, Utrecht, open dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, in het weekend en op feestdagen van 12.00-17.00 uur. Kosten: € 8,00 euro, kinderen t/m 17 jaar gratis.

T/m augustus 2011
Buitenkunst
Theater, dans, muziek, beeldende kunst en schrijven: Buitenkunst biedt workshops in alle disciplines op twee locaties, nabij Elburg en in Drenthe.

T/m begin september 2011
Den Haag onder de hemel (Den Haag)
Tentoonstelling van monumentale beelden en installaties van Chinese topbeeldhouwers op diverse locaties in Den Haag.

T/m 11 september 2011
Hoezo tuttig? (Amsterdam)
Oude handwerktechnieken zijn hip. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam speelt daar op in met een tentoonstelling van gehaakte, gebreide, gewoven en geborduurde handtassen uit heden en verleden. Ook nieuwe technieken zoals stansen en laseren komen aan bod, net als recycling, een trend in tassenland. Moderne ontwerpers maken hun tassen van lintjes, plastic zakken en zelfs snoepzakken. Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, Amsterdam, dagelijks open van 10.00-17.00 uur. Kosten: € 6,50, kinderen onder 13 jaar gratis.

gadgets_van_toenT/m 11 september 2011
Techniek van toen (Haarlem)
De huidige generatie heeft een boel technologische ontwikkelingen meegemaakt. Een overzichtstentoonstelling van computergames met slechts enkele pixels tot de eerste mobiele telefoon is te zien in Haarlem: Gadgets & games van toen en nu. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, open di. t/m zat. 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 12.00-17.00 uur, volwassenen € 9,00, kinderen 6 t/m 17 jaar € 2,00, kinderen tot 5 jaar en bezitters van een Museumjaarkaart gratis toegang.

T/m september 2011
Cool Globes (Amsterdam)
In Amsterdam-West is de gratis openluchttentoonstelling Cool Globes opgetrokken. Ruim vijftig beschilderde en beschreven wereldbollen van internationale en Nederlandse kunstenaars vormen samen een kunstzinnig pleidooi voor een koelere aarde.

T/m 1 oktober 2011
Gedichtenroute Amstelland (Amstelveen)
In de tuinen van de buitenplaats Wester-Amstel wordt elke zomer een gratis gedichtenroute uitgezet. Dit jaar draait de wandeling om gedichten van Jean Pierre Rawie over het buitenleven. Start vanaf Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk-Noord 55 in Amstelveen. De tuinen zijn doordeweeks geopend van 09.00-16.30 uur en in het weekend van 12.00-16.30 uur.

T/m 23 oktober 2011
Groene vingers (Utrecht)
‘Groene’ tentoonstelling voor en door kinderen in het Centraal Museum. In het museum en de daarbij behorende tuin is een safari uitgezet. Centraal Museum, Agnietenstraat 3, Utrecht.

Heel 2011
Rommelmarkten
Wie graag een vlooien- of rommelmarkt bezoekt, kan hier terecht voor een landelijk overzicht.