Weekagenda 28 juli t/m 3 augustus 2011

VoedselkeuzesMorgenavond staat de langste vegetarische eettafel in Utrecht, een ludieke recordpoging om het plantaardig menu te promoten.

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.

Een tip voor de weekagenda? Mail de redactie.

Vrijdag 29 juli 2011
Brocante en curiosamarkt (Amsterdam)
Tot eind augustus op iedere laatste vrijdag van de maand een markt met ruim honderd kramen met brocante en curiosa, van antiek tot boeken en verzamelobjecten. Locatie: Amstelveld, bij de Kerkstraat en de Prinsengracht. Tijd: 09.00-16.30. Toegang gratis.

Vrijdag 29 juli 2011
Verwennerij voor vrouwen (Amsterdam)
Het Amsterdam Museum organiseert een vrouwenmiddag in Noord met beautytips, epileren, henna en een lekkere lunch. Locatie: Van der Pekstraat 2, Amsterdam-Noord. Aanvang: 13.00 uur. Kosten: € 5,00. Meer evenementen van het Amsterdam Museum vind je hier.

Zomercarnaval-2011Vrijdag 29 en zaterdag 30 juli 2011
Zomercarnaval (Rotterdam)
Het jaarlijkse zomercarnaval in de binnenstad van Rotterdam begint op vrijdag met een Battle of the Drums: verschillende brassbanden trekken vanaf 19.00 uur luidruchtig door de straten. Om 22.30 wordt de winnaar bekendgemaakt. Op zaterdag barst het carnaval pas goed los. Om 13.00 start de Straatparade op de Boompjeskade bij de Erasmusbrug. Tegelijkertijd begint op een podium op de Coolsingel een uitgebreid programma met dansdemonstraties en muziek. Kijk op de website voor meer informatie.

Vrijdag 29 t/m zondag 31 juli 2011
Vondelpark openluchttheater (Amsterdam)
Gratis zomervoorstellingen en -concerten in het Vondelpark. Dit weekend onder meer op zaterdag clown Hakim en op zondag popmuziek van Dazzled Kid en Case Mayfield. Kijk op de website voor het hele programma en aanvangstijden.

Vrijdag 29 juli 2011
Tuinfilms (Den Haag)
In juli verzorgt Het Nutshuis elke vrijdagavond een thematisch filmprogramma in de tuin van het gebouw, in samenwerking met Film Atelier Den Haag. Op deze laatste avond staat Tarzan the Ape Man op het programma, de eerste Tarzan-film met Johnny Weissmüller. De film worden ingeleid door filmhistorica Elisa Mutsaers. Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag, tel: (070) 345 90 90. Tijd: tuin open om 22.00 uur, aanvang 22.30 uur. Toegangsprijs: € 5,00. Bij slecht weer is de filmvertoning binnen.

Vrijdag 29 juli 2011
Sunsets Filmfestival (Amsterdam)
Tot en met begin september elke vrijdag bij mooi weer een filmklassieker in de openlucht bij het Eye Filmmuseum. Vanavond staan er verschillende korte Nederlandse films op het programma. Locatie: terras van café-restaurant Vertigo voor het Eye Filmmuseum in het Vondelpark in Amsterdam. Aanvang: 22.00 uur. Kosten:  € 3,00. Kaarten zijn te koop vanaf een week voor de voorstelling aan de kassa, reserveren via (020) 5891400. Bij regen of storm gaan de voorstellingen niet door.

Zaterdag 30 en zondag 31 juli 2011
Verhalenpaviljoen (Wijk Aan Zee)
Persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers in de Noord-Hollandse kustplaatsen. Het Verhalenpaviljoen trekt deze zomer nog langs Castricum, Callantsoog en Den Helder. De verhalen staan ook op de website Oneindig Noord-Holland en kunnen door lezers worden aangevuld. Locatie: Julianaplein, Wijk Aan Zee. Tijd: 10.00-18.00 uur. Toegang gratis.

Zaterdag 30 juli 2011
Ruilplein (Utrecht)
Op het Nijntje Plein in Utrecht worden vandaag allerhande spullen geruild, van boeken tot kleding tot apparaten. Kijk op de Facebookpagina voor meer informatie. Locatie: Nijntje Plein, Utrecht. Tijd: 13.00-17.00 uur.

another_yearZaterdag 30 juli 2011
Openluchtbioscoop Ketelhuis (Amsterdam)
Zes zaterdagen een gratis bioscoopvoorstelling in de openlucht, zodra de zon zakt. Vanavond Another Year van Mike Leigh over een gelukkig getrouwd echtpaar van middelbare leeftijd dat huis en haard openstelt voor een eenzame, labiele zielen.
6 augustus: Janine
13 augustus: Dogtooth
20 augustus: Benda Bilili!
27 augustus: Lou Reed Berlin
Locatie: Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam. Aanvang: 21.30 uur. Kom op tijd om verzekerd te zijn van een zitplaats.

Zondag 31 juli 2011
Houtmansplantsoenconcerten (Gouda)
Elke zondag t/m augustus gratis concerten in een muziektent in het Houtmansplantsoen. Vanmiddag treedt Lenny Kuhr op. Locatie: Fluwelensingel, Gouda. Tijd: 14.00-17.00 uur. Toegang gratis.

Zondag 31 juli 2011
Prinsentuin Concerten (Leeuwarden)
Gratis concerten en activiteiten in dit stadspark. Vandaag: Diva Scarlet (pop uit Italië) en Scarlet Mae (latin-jazz popmuziek). Aanvang: 13.30-17.00 uur. Toegang gratis.

mens-erger-bordZondag 31 juli 2011
Mens-Erger-Je-Niet (Utrecht)
Het is hondenweer in juli, het doucheputje zit verstopt en je hond stinkt: het is niet goed of het deugt niet. Er wordt wat afgeklaagd in Nederland, maar – terecht of niet – wat schieten we ermee op? Niets, vindt de organisatie van festival Stekker in Utrecht en Vers Vermaak, een netwerk van kunstenaars en creatievelingen. Samen hebben ze een protestdemonstratie tegen de courante klaagcultuur gepland in de vorm van een massaal Mens-Erger-Je-Niet-evenement. Neem zelf een spel mee of leen er een, pak de picknickmand in en kom spelen. Locatie: Lepelenburg Park, Utrecht. Aanvang: 14.00 uur. Toegang gratis.

Zondag 31 juli 2011
Proeverij (Amsterdam)
Evenement in het kader van de tentoonstelling Buurtwinkels (zie hieronder) van het Amsterdam Museum. Bezoekers kunnen lokale producten proeven en langsgaan bij de buitenkapper. Er worden korte documentaires uit Noord vertoond in de Buurtwinkelbios en vanaf 19.15 uur is er live muziek i.s.m. de Kunstkoopzondag in de Tolhuistuin. Locatie: Van der Pekstraat 2, Amsterdam-Noord. Aanvang: 15.00 uur. Toegang gratis.

ParadeT/m zondag 31 juli 2011
De Parade (Utrecht)
Het reizende theaterfestival De Parade staat in Utrecht. Met onder meer de voorstelling Geld en genoeg van Dette Glashouwer. Wie even aan de feestdrukte wil ontsnappen, kan naar de stiltedisco, of het speciaal aangelegde stiltegebied van De Parade. Locatie: Moreelsepark, Utrecht. Tijden: terrein open om 14.00 of 15.00 uur; let op: op sommige dagen afwijkende openingstijden. Kosten: tot 17.00 uur is toegang tot het festivalterrein gratis, daarna € 7,00. Kaarten voor voorstellingen kosten tussen € 2,00 en € 9,00. Muziekprogramma’s in De Orangerie, café IK en café Correct zijn gratis.

Zondag 31 juli 2011
Rondleiding Van Abbemuseum (Eindhoven)
Elke zondag worden er in het Van Abbemuseum gratis rondleidingen georganiseerd. De eerste zondag van de maand staat deze in het teken van de architectuur van het gebouw, de andere zondagen staan de collectie en de tentoonstellingen centraal. Op iedere eerste donderdagavond van de maand is het Van Abbemuseum tot 21.00 uur geopend, en vanaf 17.00 uur gratis te bezoeken. Locatie: Bilderdijklaan 10, Eindhoven.

pannenkoek_met_appelDinsdag 2 augustus 2011
Over de Datum Eetclub (Amsterdam)
Van de Nederlanders durft 70 procent een pak yoghurt dat over houdbaarheidsdatum is niet eens meer te proeven. Melk die een beetje zuur is, krijgt al helemaal een enkeltje afvoerput – terwijl die vaak nog prima is om pannenkoeken mee te bakken. Mediamatic organiseert deze zomer op zes dinsdagavonden de Over Datum Eetclub, een kookclub voor mensen die het geen probleem vinden dat voedsel voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum is. Locatie: Mediamatic BANK, Vijzelstraat 68, Amsterdam.Via. Tijd: Meer informatie en reserveringen.
Lees meer over de Over de Datum Eetclub.

Woensdag 3 augustus 2011
Tuinmiddagen (Stoutenburg, bij Amersfoort)
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg gaat elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag de biologische moestuin open voor publiek. Ook is er een beeldenexpositie van Lubbo de Graaf te zien. Locatie: Stoutenburgerlaan 5, Stoutenburg. Tijd: 12.30-16.30 uur. Toegang gratis.

Woensdag 3 augustus 2011
Boottocht (Kropswolde, Groningen)
Tot en met 14 september elke woensdag een vaartocht met fluisterboot De Doeker. Een gids vertelt over het Zuidlaardermeer en legt aan bij bijzondere plekjes in het Groninger Landschap, zoals de vogelkijkhutten. Vertrek vanaf de steiger bij paviljoen/jachthaven De Leine aan de Meerweg 62 in Kropswolde. Tijd: 14.00-15.30 uur. Kosten: € 7,50. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol.

Woensdag 3 augustus 2011
Langste Vegetarische Tafel (Utrecht)
Gevuld witlofblad met humus en framboos, een boerenbroodje met rozebottelchutney en pijnboompitten en courgettesoep met gember: ze staan het op het menu in Utrecht tijdens de recordpoging ‘langste vegetarische tafel ter wereld’. Een categorie in het Guinnes Book of Records is het niet, maar die kan er wellicht nog komen. Ondertussen is de langste vegetarische eettafel vooral een poging om het plantaardig menu te promoten. Vier miljoen mensen eten niet meer vanzelfsprekend iedere dag vlees. De Nederlandse Vegetariërsbond wil met de recordpoging deze ontwikkeling verder stimuleren. Locatie: Neude, Utrecht. Tijd: 18.30-20.00 uur. Kosten: gratis. De tafel is inmiddels volgeboekt en aanmelden is helaas niet meer mogelijk, maar ‘gewoon’ komen kijken, kan wel.

T/m zaterdag 13 augustus juli 2011
Cinema Cantina (Oosterhout)
Filmtheater De Bussel in Oosterhout vertoont in de zomer films op het terras van restaurant Cantina y Tapas. Nog te zien zijn:
30 juli: Gordos
6 augustus: Pieds Nus
Locatie: Cantina y Tapas, Mathildastraat 21a, Oosterhout Aanvang rond 22.30 uur. De toegang gratis, het eten en drinken niet.

Wisselende dagen
Palm Parkies (Bergen op Zoom, Breda, Dordrecht, Roosendaal en Tilburg)
Reeks gratis zomerconcerten in parken in verschillende steden. Het programma rouleert en omvat o.a. concerten van De Kast en Hans Dulfer. De concerten zijn in elke stad op een andere vaste dag. Kijk op de website voor meer informatie.

Elke dag vanaf 12.00 uur
Last Minute Ticketshop (Amsterdam en Groningen)
Vanaf twaalf uur ’s middags worden in Amsterdam (werkdagen) en Groningen (vrijdag en zaterdag) onverkochte kaartjes voor theater,- muziek,- dans- en filmvoorstellingen van die avond (en enkele matinees) voor de helft van de prijs (plus € 2,25 reserveringskosten) in de verkoop. Het aanbod staat online, maar let op: kaartjes kunnen niet telefonisch of via internet worden gekocht.
Kaartverkoop Amsterdam: de AUB Ticketshop op het Leidseplein, de VVV tegenover het Centraal Station en de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade. Aanbod online vanaf 8.00 uur.
Kaartverkoop Groningen: Uitshop Groningen, de VVV-winkel aan de Grote Markt. Aanbod online op vrijdag en zaterdag vanaf 12.00 uur.

hoe_schoon_is_jouw_huisWeekdagen
Hoe schoon is jouw huis? (TV-tip)
Herhaling van de originele Britse versie van Hoe schoon is jouw huis? waarin Kim Woodburn en Aggie MacKenzie de ergste viespeuken ontmaskeren. Vooral leuk vanwege de talloze (goedkope) huishoudtips: huisgemaakte wc-reiniger van azijn, zuiveringszout, water en tea-treeolie, koper poetsen met zout en citroen, zilver reinigen met aluminiumfolie, olie in de eetbak van de hond, ontstoppen met vaatwassertabletten enzovoorts. RTL 8, elke weekdag van 19.30-20.00 uur.

T/m 21 augustus 2011
De buurtwinkel (Amsterdam)
Omvangrijke tentoonstelling op meerdere locaties over de bakker, de visboer en de toko op de hoek. Buurtwinkels vertelt de geschiedenis van de kleine middenstand in Amsterdam en belicht de huidige positie van deze ondernemers. Locaties: het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam, winkelpand Van der Pekstraat 2 in Noord, een Turks koffiehuis in de Javastraat 111 in Oost en in het Theo Thijssen Museum en het Van Eesteren Museum. In etalages van (voormalige) buurtwinkels hangen door de hele stad foto’s van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Op de website staan verhalen, foto’s en objecten.

Zomer 2011
Wild zwemmen
Waarom betalen voor een bad in chloor als je ook in open water lekker kunt poedelen? Op deze site staan links naar de verschillende provinciale websites over zwemplaatsen in de natuur en informatie over veiligheid en voorzorgsmaatregelen.

Zomer 2011
Open tuinen
Open tuindagen, georganiseerde bezoeken, workshops en excursies staan in de agenda van het tijdschrift Groei & Bloei. Of kijk op de website Open tuinagenda.

Vanaf 30 juni 2011
Dier of ding? (Tilburg)
De educatieve tentoonstelling Dier of ding? gaat over de eeuwenoude, ambivalente relatie tussen mens en dier. Smakelijk op het bord, lief op schoot. Er hoort een speciale website voor kinderen bij de expositie. Locatie: Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg. Tijd: ma-vrij 10.00-17.00 uur, za en zo 12.00-17.00. Kosten: € 7,00 volwassenen, € 5,00 4 t/m 17 jaar, kinderen t/m drie jaar en bezitters van een Museumjaarkaart gratis.
Lees meer over de relatie tussen mens en dier in het dossier ‘Houden van dieren. Zijn ze lief of lekker?’ in Genoeg 82. Nabestellen kan hier.

T/m augustus 2011
Bourgondische feestmalen
In het hele land feestmalen bij biologische boerenbedrijven. Kijk voor data, locaties, tijden en reserveringen op de website Van Eigen Erf.

artzuid_2011T/m 28 augustus 2011
Beeldenroute Artzuid (Amsterdam)
In het monumentale, door architect Berlage ontworpen Plan Zuid zijn vijftig beeldhouwwerken te zien. Curator Jan Cremer confronteert in de tentoonstelling The World Around, Equality in Diversity de Europese beeldhouwkunst met werken van kunstenaars uit onder andere de Verenigde Staten, Brazilië, Suriname, India, China, Zuid-Afrika, Indonesië en Japan. De beeldenwandeling is gratis en duurt ongeveer 2,5 uur. Bij de infodesk voor het Hilton Hotel (Apollolaan 138) zijn een routekaart en audiotour beschikbaar. De audiotour is ook te downloaden.

T/m 6 mei 2012
Geld maakt gelukkig (Utrecht)
De gezinstentoonstelling Gelukzoekers. Magie van geld in het Geldmuseum gaat over ‘geldrituelen’. Kinderen kunnen onder andere het pakhuis van Dagobert Duck bezoeken waar zijn beroemde geluksdubbeltje is opgeslagen. Locatie: Leidseweg 90, Utrecht. Tijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, in het weekend en op feestdagen van 12.00-17.00 uur. Kosten: € 8,00 euro, kinderen t/m 17 jaar en bezitters van Museumjaarkaart gratis.

T/m augustus 2011
Buitenkunst
Theater, dans, muziek, beeldende kunst en schrijven: Buitenkunst biedt workshops in alle disciplines op twee locaties, nabij Elburg en in Drenthe.

T/m begin september 2011
Den Haag onder de Hemel (Den Haag)
Tentoonstelling van monumentale beelden en installaties van Chinese topbeeldhouwers op diverse locaties in Den Haag.

Elke woensdag t/m 7 september 2011
Gouds Montmartre (Gouda)
Iedere woensdag curiosamarkt met spullen uit grootmoeders tijd voor betaalbare prijzen, antiek, boeken, curiosa, verzamelobjecten en meer. Locatie: De Markt, Gouda, Tijd: 9.00-17.00 uur.

T/m 11 september 2011
Hoezo tuttig? (Amsterdam)
Oude handwerktechnieken zijn hip. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam speelt daar op in met een tentoonstelling van gehaakte, gebreide, gewoven en geborduurde handtassen uit heden en verleden. Ook nieuwe technieken zoals stansen en laseren komen aan bod, net als recycling, een trend in tassenland. Moderne ontwerpers maken hun tassen van lintjes, plastic zakken en zelfs snoepzakken. Locatie: Herengracht 573, Amsterdam. Tijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur. Kosten: € 6,50, kinderen onder 13 jaar gratis.

T/m 11 september 2011
Techniek van toen (Haarlem)
De huidige generatie heeft een boel technologische ontwikkelingen meegemaakt. Een overzichtstentoonstelling van computergames met slechts enkele pixels tot de eerste mobiele telefoon is te zien in het Teylers Museum in Haarlem: Gadgets & games van toen en nu.

globeMei t/m september
Cool Globes (Amsterdam)
In Amsterdam-West is de gratis openluchttentoonstelling Cool Globes opgetrokken. Ruim vijftig beschilderde en beschreven wereldbollen van internationale en Nederlandse kunstenaars vormen samen een kunstzinnig pleidooi voor een koelere aarde.

T/m 1 oktober 2011
Gedichtenroute Amstelland (Amstelveen)
In de tuinen van de buitenplaats Wester-Amstel wordt elke zomer een gedichtenroute uitgezet. Dit jaar draait de wandeling om gedichten van Jean Pierre Rawie die gaan over het buitenleven. Start vanaf Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk-Noord 55 in Amstelveen. Tijd: de tuinen zijn doordeweeks geopend van 09.00-16.30 uur en in het weekend van 12.00-16.30 uur. Toegang gratis.

T/m 23 oktober 2011
Groene vingers (Utrecht)
‘Groene’ tentoonstelling voor en door kinderen in het Centraal Museum. In het museum en de daarbij behorende tuin is een safari uitgezet. Locatie: Centraal Museum, Agnietenstraat 3, Utrecht.

Elke dinsdag en woensdag 2011
Mama kookt – Open podium (Amsterdam)
Open podium voor nieuw stand-up-comedytalent en professionals die vers materiaal willen uitproberen. Mama kookt een daghap. Locatie: Comedy Café, Max Euweplein 43-45, Amsterdam. Aanvang: diner vanaf 17.30 uur, de optredens beginnen om 21.30 uur. Kosten: € 5,00 voor de daghap. € 3,00 voor de voorstelling. Reserveren gewenst: info@comedycafe.nl of (020) 638 39 71.
Op woensdag is er een vergelijkbare try-out-show. Kosten: € 5,00 voor de show, € 5,00 voor de daghap en € 12,50 voor de ‘spare ribs deal’: toegangskaarten en ribbetjes kluiven.

Elke woensdag 2011
Veko-diner (Amsterdam)
Iedere woensdag bereidt chef-kok Erik Wilschut een vegetarisch en biologisch driegangendiner. Locatie: Zaal 100, De Wittenstraat 100, 1052 BA Amsterdam. Kosten: € 6,50. Aanvang: 18.00 uur. Reserveren via:veko300@zonnet.nl.

Heel 2011
Rommelmarkten
Wie graag een vlooien- of rommelmarkt bezoekt, kan hier terecht voor een landelijk overzicht.